• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Kettős öngyilkos merénylet a menekülttáborban, sok halott

Több mint hatvan ember meghalt és hetvennyolc megsebesült Nigéria északkeleti részén egy kettős öngyilkos merényletben, amelyet két nő követett el egy menekülttáborban -közölték katonai és egészségügyi tisztviselők szerdán.

A kettős robbantásos merényletet kedden követték el a dikwai menekülttáborban, de a telefonhálózat hibája miatt eddig nem tudtak tájékoztatni a történtekről.

A táborban olyan emberek éltek, akik a Boko Haram nigériai terrorista szervezet miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Egyelőre egy szervezet sem jelentkezett a terrortámadás elkövetőjeként, ugyanakkor a Boko Haram gyakran használ fel nőket és gyermekeket civil célpontok elleni támadásokhoz.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tábor közelében, Borno állam fővárosában, Maiduguriban – amelyet az iszlamisták „szülővárosaként" tartanak számon – 2,6 millió ember lakik. Az ENSZ szerint közülük 1,6 millió ember olyan menekült, akit az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek hűséget fogadott Boko Haram űzött el otthonából.

    A radikális Boko Haram hét éve indította meg felkelését Nigéria északkeleti részén. 2015 elején jelentős területeket foglalt el három északkelet-nigériai szövetségi államban, támadásait kiterjesztette a szomszédos államokra is. Csád, Niger és Kamerun segítségével a nigériai hadsereg az utóbbi időben visszaszorította a lázadókat.

    A frakciókra töredezett csoport ezért a közelmúltban gerillahadviselésre tért át: falvakat rohant le, üzletek, piacok, buszpályaudvarok és iskolák ellen intézett támadásokat. Január végén több támadást hajtottak végre Maiduguri környékén, 85 embert gyilkoltak meg.

    Hivatalos adatok szerint a terrorcsoport legalább 17 ezer ember halálát okozta eddig a 175 milliós afrikai országban, és 2,5 millió ember menekült el otthonából a harcok elől – írja az MTI.

    Top 16