• Külföld
Faktor

Újabb bizonyíték, tényleg ketté fog szakadni a kontinens - videó

Az így keletkező új földdarab különálló szigetet fog alkotni.

Mint azt megírtuk, több kilométeres repedés jelent meg Kenya dél-nyugati részén a heves esőzések és a szeizmikus tevékenységek után. A szakemberek szerint eljön majd az idő, amikor az afrikai kontinens kettéhasad, az így keletkező új földdarab pedig különálló szigetet fog alkotni az Indiai-óceánon.

Bár a földlemezek mozgását a megfelelő eszközök segítségével eddig is nyomon lehetett követni, szabad szemmel látható bizonyíték – ilyen mértékű legalábbis – eddig nemigen volt, amely azt jelezte volna, hogy Afrika szarva távolodik a kontinenstől. Egy, a közelmúltban keletkezett, valóban látványos "repedés" mindezt viszont bizonyítja - írja az accuweather.com.

Március vége felé ugyanis heves esőzések tomboltak Kenyában, és ez, valamint a szeizmikus tevékenységek következtében egy több mint 15 méter mély és több mint 15 méter széles repedés alakult ki a Nagy-hasadékvölgyben. A közeli, Nairobit Narokkal összekötő utat pedig majdnem használhatatlanná tette a hirtelen kialakult törésvonal, amely ráadásul növekszik.

A geológusok szerint a kontinens tényleges szétszakadásáig legalább évek tízmilliónak kell még eltelnie.

Kommentek:

Top 0