• Külföld
Maksa Mónika

Ketten meghaltak a bozóttűzben

Eddig legalább két ember halt meg a Nyugat-Ausztráliában szerda óta pusztító bozóttűz miatt. A tüzet egyelőre nem sikerült eloltani.

A rendőrség két férfi holttestét találta meg szombaton Yarloop városának közelében. Mindkét férfi hetven év körüli lehetett. A bozóttűz miatt Yarloopban figyelmeztetést adtak ki, amely továbbra is érvényben van.

Más városokat, Harvey-t, Cookernupot és Wokalupot is veszélyezteti a tűz. Colin Barnett, Nyugat-Ausztrália miniszterelnöke sürgősségi alapokra jogosultnak nyilvánította a katasztrófa sújtotta területet. A területről sok helyi lakost és nyaralót kellett kitelepíteni. A térségben marhát tenyésztenek és tejtermékeket állítanak elő.

A decemberi tűz után. Forrás: Europress - Getty Images/Darrian Traynor

A decemberi tűz után. Forrás: Europress - Getty Images/Darrian Traynor

EZT IS AJÁNLJUK:

    A tejtermelőknek ráadásul több ezer liter tejet kellett kiönteniük, mert az útlezárások miatt a tejszállítók nem tudták elérni a gazdaságokat, amelyeket áramkimaradás is sújtott. Így a nyakukon maradt a tej.

    A tűz egyébként szerdán gyulladt ki egy villámcsapás miatt. Mostanra nagyjából 67 ezer hektár földet pusztított el.

    A New South Wales-i tűzoltók ereje pedig kezd kimerülni az oltásban. Az oltás során már négy tűzoltó is megsebesült, egy tűzoltóautót pedig elpusztított a tűz.

    Yarloopnál a legnagyobb a pusztítás, már legalább 130 házat pusztított el a tűz. A 60 kilométer per órás szél a tüzet akár 50 méter magasra is meg tudta növelni. A szél mostanra már alábbhagyott.

    Top 16