• Külföld
Faktor

Kétszer is járt Magyarországon a párizsi terrorista

Kétszer is megjárta Belgiumból Magyarországot szeptemberben Salah Abdeslam, a november 13-i párizsi terrortámadások egyetlen életben maradt elkövetője.

Abdeslam 2015. szeptember 8-án Brüsszelben a Rent A Car nevű ügynökségnél bérelt autót, majd Németországon és Ausztrián éjjel áthajtva, másnap 11 óra 39 perckor parkolt le a budapesti Baross utcában, a Keleti pályaudvar közelében.

Háromnegyed órával később pedig már indult is vissza Belgiumba. Gyorsan hajtott, néha majdnem 200-zal is ment.

Szeptember 17-én egy bérelt Audi A6-ossal tért vissza Budapestre, szintén Németországon és Ausztrián át. Két órát parkolt ugyancsak a pályaudvar közelében, ahová migránsok ezrei érkeztek.

A BFM TV feltette a kérdést, hogy vajon Abdeslam azzal a céllal utazott-e Budapestre, hogy megtalálja a menedékkérők között elvegyült társait. A párizsi terrortámadás ügyében szintén körözött Samir Bouzidot és Soufiane Kayalt az első útja során Abdeslammal együtt igazoltatták Ausztriában. Kitért arra is, hogy Abdelhamid Abaoud az unokahúgának azzal dicsekedett el, hogy a migránshullámmal tért vissza titokban Európába.

Belga források szerint Magyarországon találkozhatott Abdeslam két, Szíriából visszatérő férfival, akik öngyilkos merénylőként később felrobbantották magukat a merényletsorozatban.

Korábban azt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is megerősítette, hogy a férfi Magyarországon járt.

A terrorizmussal kapcsolatban hírek láttak napvilágot, amelyek arról szólnak, hogy a párizsi merénylet egyik főszervezője járt Budapesten, ezt meg tudom erősíteni.

- mondta december 3-án Lázár János.

Top 0