• Belföld
Faktor

Kétszámjegyű áremelkedést várnak, drágulhat a kenyér

Kevés étkezési búza terem, emelkedik a liszt ára, így a kenyérért is többet kell majd fizetni.

Kétszámjegyű áremelésre lenne szüksége a sütőiparnak, hogy kijöjjön a veszteséges, illetve alacsony, 0-2 százalékos profitot hozó működés csapdájából – állítják ágazati szakemberek. Ezért aztán a kenyér árának emelése is felvetődik az őszi ártárgyalásokon - írja a Népszava. Ez is növelheti az inflációs nyomást, hiszen az élelmiszerek 13-15 százalékos súllyal esnek latba a pénzromlás ütemében.

Ezért sem értik a sütőipari ágazat szereplői, hogy miközben a tejiparnak végül sikerült elérni, hogy a feketegazdaságnak, az áfacsalásoknak leginkább kitett tartós tej 2019-től bekerül az 5 százalékos kedvezményes áfakörbe, a legalapvetőbb népélelmezési cikk, a kenyér pedig ismét kimarad. Nem kis piacról van szó, hiszen éves szinten a háztartásokban 50-51 kiló kenyeret fogyasztanak, de a vendéglátást, közétkeztetést és egyéb területeket is figyelembe véve a hazai kenyérfogyasztás eléri személyenként a 69 kilót. A szürkegazdaságban nem tudni mennyi kenyér fogy.

A magyar pékek helyzetét a termelési költségek elismertetésében nemcsak az adóelkerülő vetélytársak nehezítik, hanem a saját pékséget üzemeltető nagy élelmiszerláncok is, amelyek vevőcsalogatóként alkalmazzák az olcsó kenyeret. Márpedig a kenyér előállítása egyre többe kerül. A gyenge forint felhajtja a főleg külföldről beszerzett adalékanyagok árát, az üzemanyagok drágulása pedig a szállítási költségeket emeli.

Ráadásul idén az előzetes becslések szerint kevesebb lesz a gabona, és bár még nincs pontos adat a termés mennyiségéről, minőségéről, de ha a malmi búza drágul, az hat a liszt árára is. A lapnak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára azt mondta, legjobb esetben is stagnálni fog a liszt ára, de valószínűbb, hogy emelkedik.

A sütőipar tavaly 5-6 százalékos átadási áremelést tudott elérni, miközben a kötelező és az azzal párhuzamos további béremelések elérték az átlagosan 10 százalékos mértéket. A tendencia idén is folytatódott, sok kis pékség, főleg Csongrád és Békés megyében tönkrement, amiben szerepet játszott a szakemberhiány is.

Kommentek:

Top 0