• Külföld

Kétnaponta lelőnek egy gyereket

Az amerikaiakat mindig is megosztotta az a kérdés, hogy kell-e szigorítani a fegyvertartási szabályokat, vagy a jelenlegi keretek között is megoldást lehet találni az egyre gyakoribb lövöldözésekre. Egy friss felmérés viszont újabb lökést adhat a vitának: eszerint kétnaponta lelőnek egy gyereket az országban.

Fotó: Europress / Jared Wickerham - Getty Images

Fotó: Europress / Jared Wickerham - Getty Images

Az NBC News jelentése szerint egészen pontosan 555 tizenkét évesnél fiatalabb gyerek halt bele lőtt sebbe 2012. december 14. óta. Ekkor egy felfegyverzett férfi rontott be a connecticuti Sandy Hook Általános Iskolába, és megölt 26 embert – köztük húsz gyereket.  

Csak 2014-ben 460 tizennégy évesnél fiatalabb gyerek halt meg gyilkosságban, öngyilkosságban vagy véletlenen lövésben – a felnőtt lakosságot is figyelembe véve a Huffington Post számításai szerint összesen 33 ezren haltak meg az Egyesült Államokban lövések miatt.

Ha a nem-halálos kimenetelű lövöldözéses eseteket is figyelembe vesszük, tovább nő az érintett gyerekek száma. Tavaly ugyanis összesen 658 tizenkét évesnél fiatalabb vett részt lövéshez köthető helyzetekben. Legutóbb egy négy éves kisfiú lőtte magát nyakon a nagyapja pisztolyával – az állapota még mindig válságos. Gyilkosságot pedig utoljára egy 7 éves kislány ellen követett el egy családi barát – erről itt írt bővebben a Faktor.

Arra még nem készültek el a kutatások, hogy a tömeges lövöldözésekre milyen hatással lenne a szigorúbb szabályzás, azt már tudósok bebizonyították, hogy ha nehezebb lenne fegyverhez jutni, csökkenne a gyilkosságok és öngyilkosságok száma. De a jelenlegi feltételek mellett úgy becsülik, hogy 2015-ben egyes államokban magasabb lesz a lövöldözések áldozatainak száma, mint a halálos kimenetelű autóbaleseteké.

Az Egyesült Államokban közel 300 millió fegyver van a civil lakosság kezében – azaz mindenkire jut legalább egy fegyver, ha nem több. A többség pedig úgy látja, a fegyveres erőszakok elkerülhetetlenek: a lakosság 71%-a szinte az amerikai társadalom szerves részének veszi a fegyveres tömegmészárlásokat és egyéb erőszakos cselekedeteket.

Ez a hatalmas fegyverarzenál pedig azt eredményezi, hogy a gyerekek könnyedén áldozatokká és elkövetőkké is válhatnak. A három évnél fiatalabb gyerekek körében például átlagosan hetente történik olyan eset, amelyben magukat vagy egy társukat lövik le.

Top 0