• Tech
Faktor

Szorul a hurok a Facebook körül: rengeteg ember adatai kerültek illetéktelen kezekbe

"Most már világos, hogy nem figyeltünk eléggé a visszaélések megelőzésére."

Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi oldal alapítója és elnök-vezérigazgatója szerint több mint kétmilliárd Facebook-profilhoz férhettek hozzá illetéktelenül, a felhasználók tudta és engedélye nélkül.

Mi idealista és optimista vállalat vagyunk és az első évtizedben valójában csak azokra a jó dolgokra figyeltünk, amelyek az emberek összehozásából fakadnak

– fogalmazott Zuckerberg. Hozzátette, most már világos, hogy nem figyeltek eléggé a visszaélések megelőzésére és arra, hogy az emberek hogyan használhatják fel ártalmas célokra is ezeket az eszközöket.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Facebook-alapító nyilatkozata része volt a közösségi portál szerdai, szélesebb körű beismerésének, amikor a cég közzétette, hogy milyen mértékben és milyen módokon használták fel a profilokat akár egyszerű fejlesztők, akár rossz szándékú adathalászok.

  Mike Schroepfer, a cég technológiáért felelős vezetője szerdán délelőtt mikroblog-bejegyzésben hozta nyilvánosságra, hogy a brit-amerikai Cambridge Analytica nem 50 millió, hanem 87 millió Facebook-profil adatait szerezte meg, és ebből 71 millió felhasználó volt amerikai.

  Christopher Wylie, a Facebook egyik volt kutatója – aki az egész adatlopási ügyet kirobbantotta – Twitter-bejegyzésben reagált, és közölte, hogy a Cambridge Analytica még 87 millió felhasználóénál is több profilt dolgozott fel.

  A Cambridge Analytica pszichológiai profilt állított össze az egyes felhasználók adataiból, melynek segítségével célzott üzeneteket lehetett küldeni a felhasználónak, befolyásolva ezzel a választói viselkedést - írja az MTI. A Facebook a múlt hónapban kitiltotta a brit-amerikai céget az oldalról.

  A szerdán nyilvánosságra hozott újabb információk nagy visszhangot keltettek a kongresszusban is, ahol a törvényhozók a jövő héten hallgatják meg Zuckerberget.

  Minél többet tudunk meg erről az ügyről, annál nyilvánvalóbbá válik, hogy olyan lavináról van szó, amely a legbecsesebb amerikai értékek egyikét, a magánélethez való jogot sértette meg

  – fogalmazott újságíróknak Ed Markey, demokrata párti szenátor, a felsőház kereskedelmi bizottságának tagja. Ez a bizottság hallgatja meg a jövő héten Zuckerberget.

  Kommentek:

  Top 16