• Külföld
Faktor

Kételyek a hidrogénbomba körül, közben Magyarországon is jeleztek a műszerek

Nem hisznek a nyugati szakemberek a phenjani bejelentés hitelességében, miszerint Észak-Koreában ma sikeres földalatti hidrogénbomba-robbantást hajtottak végre.

Ha mégis beigazolódik a hír, akkor 2006 óta ez lenne a negyedik nukleáris kísérlet az országban, de a hidrogénbomba használata jelentős fejlődést is mutatna az eddigiekhez képest. Viszont egyes szakemberek jelenleg megkérdőjelezik a bejelentést, mivel a robbanás nem volt olyan nagy, mint egy hidrogénbombáé. „A robbanásnak tízszer akkorának kellett volna lenni, mint ahogy azt az észak-koreaiak állítják” – mondta el Bruce Bennett, a Rand Corporation kutatóintézet biztonságpolitikai elemzője.

Közben Magyarországon hajnalban, a robbantás után 11 perccel az MTA-hoz tartozó Szeizmológiai Obszervatórium több állomáshelyén is enyhe mértékben, de kilengtek a mutatók. De a dél-koreai és a kínai földtani intézet is a Richter-skála szerint 4,9-5,1-es közötti erősségű földrengést mért, amelyet feltehetően a robbanás okozott.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A világ vezető országaiban a kételyek ellenére borúlátóak – derül ki a BBC összefoglalójából.

    Észak-Korea volt brit nagykövete, John Everard felhívta a figyelmet, hogy „egy ekkora robbanás elég ahhoz, hogy egy várost eltöröljön a térképről, és szerinte mélységesen aggasztó”. Pak Kunhje, Dél-Korea elnöke szerint további elemzés szükséges még, de a hír „komoly kihívás jelent a nemzetközi békének és stabilitásnak”. Kína, Észak-Korea fő szövetsége is „határozottan ellenzi” az atomkísérleteket, míg Japán „jelentős nemzetbiztonsági fenyegetésnek” nevezte az esetet.

    Az Egyesült Államok és Dél-Korea megállapodott abban, hogy „az észak-korai provokációnak következményei kell, hogy legyenek”. Oroszország figyelmeztette Észak-Koreát, hogy „súlyosan megsértette a nemzetközi jogot”. Az EU sürgeti Észak-Koreát, hogy "álljon le az illegális és veszélyes viselkedéssel". A NATO úgy nyilatkozott, hogy Észak-Koreának „le kellene adnia a nukleáris fegyvereit”.

    A hidrogénbomba pusztító erejéről korábban itt írtunk.

    Top 16