• Külföld
Faktor

Meglepő módszer, orrszprével kezelik a depressziót

A szer mellékhatásai között az erős nyugtatóhatás, valamint figyelem- és gondolkodászavar is szerepel.

Ketaminszármazékot tartalmazó orrszprét engedélyezett súlyos depresszió kezelésére az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság (FDA). Az FDA közleménye szerint a szert csak szájon át szedhető antidepresszánssal együtt, kizárólag a "kezelésekre nem reagáló depresszióra" lehet használni, vagyis olyan súlyos esetekben, amikor más orvosságok nem hatnak.

A páciensek az orrszprét csak akkreditált orvosi rendelőben vehetik igénybe, haza nem vihetik, mivel mellékhatásai között az erős nyugtatóhatás, valamint figyelem- és gondolkodászavar is szerepel - írja az MTI. Minden pácienst, aki a kezelésben részesül, regisztrálnak és nyomon követik őket, hogy a szer biztonságát és hosszú távú hatásait ellenőrizhessék.

A kezelésekre nem reagáló, azaz nagyon súlyos, életveszélyes depresszió esetében régóta szükség volt további hatásos szerekre

- mondta Tiffany Farchione, az FDA kutatója. A ketamint orvosok és állatorvosok régóta használják fájdalomcsillapításra, valamint illegális partidrogok gyakori alapanyaga is. A most engedélyezett orrszpré hatóanyaga közeli kémiai rokona az ofketaminnak, melyet évtizedek óta használnak műtétet előkészítő, erős fájdalomcsillapításra.

Az 1990-es években a rave irányzat illegális drogként kezdte használni, mivel pszichedelikus reakciókat vált ki. Legújabban néhány orvos - az FDA hivatalos jóváhagyása nélkül - depressziós pácienseket kezelt vele. Amerikában akár 7,4 millióan is élhetnek súlyos, kezelésekre nem reagáló depresszióval a hatóság szerint.

Az 1980-as évek vége, a fluoxetin elterjedése óta nem történt fontosabb innováció az antidepresszánsok területén. A ketamin és az orrszprében lévő származéka másképp működik, mint a szerotonin hormon visszavételét gátló fluoxetin: a glutamát nevű anyagra hat, melyről úgy vélik, visszaállítja az agyi kapcsolatokat, amelyek segítenek enyhíteni a depressziót.

A szer, ha működik, hatása szinte azonnali, ami azért fontos, mert "a depressziós betegek nagyon szenvednek, igen erősen gátolja cselekedeteiket a betegség" - mondta John Mann, a Columbia Egyetem pszichiátere. Hozzátette, hogy ha a szer nem működik, gyorsan más kezelésre lehet váltani. Az FDA által jóváhagyott eszketamin a tanulmányok eredményei alapján jelentősebb enyhülést adott, mint a hatóanyag nélküli szer.

Kommentek:

Top 0