• Külföld

Két tinédzser lopott az auschwitzi koncentrációs táborból

Gombokat és kanáldarabokat lopott két brit tinédzser egy osztálykiránduláson az auschwitzi koncentrációs táborból. Nemsokára bíróság elé állnak, és akár tíz évre börtönbe is kerülhetnek.

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

Fotó: Europress / Joel Saget - AFP

A Cambridge-i Perse School még júniusban szervezett kirándulást Lengyelországba, többek között Auschwitzba is ellátogattak. A koncentrációs táborban viszont azon a részen, ahol a foglyokat megfosztották személyes tárgyaiktól, két 17 éves tanuló ellopott néhány gombot és kanáltöredéket – írja az Independent.

A lopás hamar kiderült, a tinédzserek is elismerték bűnösségüket – ezért az iskola ideiglenesen felfüggesztette őket, valamint 170 fontos büntetést szabott ki rájuk.

A lengyel ügyész azonban nem elégedett a büntetéssel. Szerinte a fiatalok nem tisztelték a tárgyak kulturális jelentőségét, ezért bíróság előtt kell tárgyalni az ügyüket. Ezért a vádiratot kedden elküldte a krakkói regionális bíróságnak. Ha bebizonyosodik, hogy a két tinédzser „olyan tárgyakat sikkasztott el, amelyek speciális kulturális értéket tükröznek”, akár tíz év börtönbüntetést is kiszabhatnak rájuk.

A II. világháború alatt Auschwitzban legalább 1,1 millió embert gyilkoltak meg.

Top 0