• Külföld
Faktor

Két Schiele-rajzot kapott vissza a tulajdonos örököse egy bécsi múzeumtól

Az év eleje óta igen intenzív tárgyalások folytak arról, hogy az 1941-ben koncentrációs táborba deportált és ott meggyilkolt Karl Mayländer zsidó üzletember örökösének átadják a rajzokat. Ekkor már látszott, hogy van esély a megegyezésre és a mintegy hat éve tartó vita lezárására.

Korábban a múzeum jelentős összeget ajánlott fel az Egyesült Államokban élő örökösnek a rajzokért nagyjából ötmillió eurót, de ő a rajzokat szerette volna visszakapni - mondta a bécsi hitközség képviseletében Erika Jakubovits, aki örömét fejezte ki, hogy megállapodás született a kérdésben a miniszter közbenjárására.

Az örökös az 1915-ben készült Önarckép csíkos karkötővel  című alkotást és egy 1910-ben készített, ülő fiúalakot ábrázoló akvarellt választott.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az elmúlt években Ausztriában számos, a német megszállás alatti nemzetiszocialista időszakhoz köthető restitúciós ügy került napirendre, részben az állami restitúciós bizottság életre hívásának következményeként.

    Egy másik esetben a Rudolf Leopold műgyűjtő által alapított Leopold Múzeum hosszú jogi vita után végül peren kívüli megállapodás keretében 15 millió eurót fizetett Lea Bondi-Jaray örököseinek Schiele Wally arcképe című festményéért.

    Top 16