• Külföld
Faktor

Két napon belül kezdeményezik a szerb parlament feloszlatását

Csütörtökön a szerb kormány felkéri Tomiszlav Nikolics szerb elnököt, hogy oszlassa fel a parlamentet, és írja ki az előre hozott választásokat - jelentette be Alekszandar Vucsics miniszterelnök a szerbiai közszolgálati televízióban.

A szerb miniszterelnök szerint a választások legvalószínűbb időpontja április 24-e. Az előre hozott parlamenti választással egy időben a Vajdaságban tartományi és önkormányzati választást is tartanak.

Alekszandar Vucsics kormányfő január közepén jelentette be, hogy választásokat kezdeményez, mert szerinte meg kell oldani azokat a "társadalmi összeütközéseket", amelyek akadályozzák a reformokat az országban. Emellett mostantól számítva teljes, négyéves mandátum kell ahhoz, hogy az uniós tagjelölt Szerbia végre "eljusson az EU kapujába" - mondta Vucsics.

Politikai elemzők szerint nem a "társadalmi összetűzések" miatt akar előre hozott parlamenti választásokat Alekszandar Vucsics. Valószínűleg az általa vezetett jobbközép Szerb Haladó Párt szeretne megszabadulni baloldali koalíciós partnerétől, a Szerbiai Szocialista Párttól, vagy csak a kétharmados többség megszerzésére törekszik a parlamentben, amelyről két éve csak egy kicsivel maradt le - írja az MTI.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16