• Külföld
Faktor

Két napig tart a munkahét, mert nincs elég áram

Nicolás Maduro venezuelai elnök tegnap bejelentette, hogy a közszférában csökkentik a munkaórák számát, hogy áramot takarítsanak meg az energiaválság közepette.

A Guardian beszámolója szerint az elnök azt mondta, hogy Venezuela legnagyobb duzzasztógátja mögött a vízszint majdnem a minimumra apadt. Nicolás Maduro szerint a súlyos aszály miatt van ez így, a szakértők szerint azonban a gát nem megfelelő tervezése és karbantartás elmaradása is hozzájárult a problémához.

Áprilisban majdnem 3 millió állami alkalmazottnak vezették be a szabad pénteket, amelyet most az általános iskolai tanárokra is kiterjesztenek. A dolgozók viszont a kényszerpihenő miatt nem kapnak majd kevesebb fizetést.

Sokan kritizálják az intézkedést, mert szerintük a hivatali dolgozók így egyáltalán nem fognak bejárni a munkahelyükre. Mások úgy vélik, hogy

a rendkívüli munkaidővel nem fog energiát spórolni az ország, mert az emberek otthon nézik majd a tévét a bekapcsolt légkondicionálás mellett, így ugyannyi áramot fogyasztanak, mintha dolgoznának.

A Guardian szerint Venezuela régóta energiagondokkal küzd, és már Maduro elődje, Hugo Chávez is azt ígérte, hogy megoldja a problémát. Azóta azonban nem sok minden változott.

Maduro népszerűsége a mostani válság nélkül is jelentősen csökkent az utóbbi időben, és az ellenzék népszavazáson szeretné megbuktatni az elnököt.

Nicolás Maduro (fotó: Europress - Spencer Platt / Getty Images)

Nicolás Maduro (fotó: Europress - Spencer Platt / Getty Images)

Top 0