• Külföld
Faktor

Két fiatal nőt találtak holtan Marokkóban, egy videó is előkerült

A gyanúsítottak profiljai alapján nem zárható ki a radikális iszlám mint indíték.

A marokkói rendőrség csütörtökön letartóztatott három férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy köze volt a két skandináv nő meggyilkolásához - közölték a helyi hatóságok. A héten már őrizetbe vettek egy gyanúsítottat a dán és a svéd turista meggyilkolása miatt Marrákesben.

A marokkói hatóságok közlése szerint a rendőrség által kézre kerített gyanúsított tagja egy fegyveres csoportnak, amelyet nem nevesítettek. A dán titkosszolgálat az Iszlám Államot sejti a gyilkosságok mögött - írja az MTI. A marokkói rendőrség csütörtökön további három gyanúsítottat vett őrizetbe, mindhárman Marrákesből származnak, egyiküknek már volt köze terrorista cselekményhez - áll a marokkói nyomozóiroda közleményében, amelyből kiderül az is, hogy a bizonyítékok terrorista indítékra utalnak.

A rendőrség közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy előzetes vizsgálatok folynak egy videóval kapcsolatban, amelyet a közösségi médiában osztottak meg. A felvételen látható az egyik nő meggyilkolása, amely más helyen történt, mint ahol a holttesteket megtalálták. A gyanúsítottak profiljai alapján nem zárható ki a radikális iszlám mint indíték - mondták el a nyomozók.

A dán titkosszolgálat csütörtökön közölte: a videó és a marokkói hatóságok előzetes nyomozása alapján úgy gondolják, hogy a gyilkosságok összefüggésben állhatnak az Iszlám Állam nevű szélsőséges dzsihadista szervezettel. A dán és a norvég nő holttestétre az ország középső részén, Imlíl falútól mintegy 10 kilométerre bukkantak rá turisták, akik értesítették a rendőrséget. A két áldozatot nyakon szúrták. A nyomozók által megadott információk szerint az egyik nőt lefejezték.

Imlíl a helyi idegenforgalom egyik központja; sok turista indul innen, hogy meghódítsák a Túbkál csúcsát, amely az Atlasz legmagasabb pontja. A környéken egyelőre az összes túrát leállították. Dánia és Norvégia a kettős gyilkosság után figyelmeztette állampolgárait, hogy helyi vezető nélkül ne induljanak kirándulni Marokkóban.

Dánia rendőri segítséget is küldött az ügy feltárására. A dán és norvég miniszterelnök elítélte a gyilkosságokat. Erna Solberg norvég miniszterelnök azt mondta: "az ártatlan emberek ellen elkövetett brutális és értelmetlen támadás felháborít bennünket, és elítéljük azt."

Az NRK norvég közszolgálati televízió azt jelentette, hogy a norvég áldozat 28 éves volt, és Maren Uelandnak hívták. A BT című dán bulvárlap pedig Louisa Vesterager Jespersenként azonosította a másik áldozatot, aki 24 éves volt. Édesanyja a lapnak azt mondta: a család ellenezte, hogy Louisa Marokkóba utazzon.

Kommentek:

Top 0