• Külföld
Faktor

Rasszista megjegyzést tett a bíróra - két hónap börtönt kapott

Adam Satterlynek a drogügye miatt kellett elmennie a Jefferson körzeti bíróságra. Olu Stevens bíró arról döntött volna, hogy mennyi óvadékot kell fizetnie, ha szabadlábon akar lenni a tárgyalása végéig.

Satterly azonban nem bírta megállni, hogy ne sértse meg a bírót. Jól hallatszik a tárgyalóteremben felvett videón, hogy azt ordította az afroamerikai bírónak: „Punk ass nigger” Ez nagyjából azt jelenti, hogy: vesztes néger.

A bíró odahívta az emelvényhez és megkérdezte, hogy akart-e valamit neki mondani? Satterly ekkor már nem volt olyan bátor. Azt mondta az egyre idegesebb bírónak, hogy ő csak a bátyjához szólt így. Aztán azzal védekezett, hogy nem úgy értette.

Olu Stevens ellentmondásos bíró.
Forrás: wdrb.com

Olu Stevens ellentmondásos bíró. Forrás: wdrb.com

A bíró visszakérdezett, hogy akkor mégis, hogyan értette? Azt is mondta, hogy a teremben nem lehet így beszélni. Az „N” betűs szót pedig különösen nem lehet használni.

Adok magának 60 napot, mert azt a szót használta. Ez tiszteletlenség. Soha többet ne mondjon ilyet.

- mondta Stevens bíró, aki hatvan nap börtönre ítélte a káromkodásért a férfit. A büntetést pedig azonnal meg kellett kezdenie.

A bírónak nem ez volt az első olyan ügye, ahol előkerültek a faji kérdések. Nem véletlen, hogy amikor meghallotta a bekiabálást, azt mondta: „Na, ez az év is megkezdődött.”

Stevens tavaly azt mondta az állami főügyészről, hogy csak fehéreket akar esküdteknek - írta a wdrb.com. Ezért a kijelentéséért nem vehetett rész néhány hétig az előzetes meghallgatásokon.

Februárban pedig sokan azért támadták, mert egy fegyveres rablási ügyben azt mondta, hogy az áldozatok befolyásolják az öt éves kislányukat, hogyan tanúskodjon. A szülők azt mondták, hogy a kislányuk fél az afroamerikaiktól, miután két fekete pisztolyt fogott rá.

Felháborító! Teljesen fel vagyok háborodva. Megtámadta őket valaki. Aztán félelmet keltenek benne az összes fekete ellen. Ha a tettes fehér lett volna, akkor az összes fehér embertől rettegnének. Kötve hiszem.

- mondta akkor Stevens bíró. A Legfelsőbb Bíróság egyik bírája, John Minton múlt hónapban élesen kritizálta Stevens megnyilvánulásait, de azt tagadta, hogy kérték volna a bíró felmentését.

Top 0