• Külföld
Faktor

Két hónap alatt ennyi embert ölt meg az Iszlám Állam

Az Iszlám Állam nemcsak a saját területén gyilkol, szimpatizánsaik világszerte hajtanak végre merényleteket a terrorszervezet nevében. Október 10-e óta több száz embert halálát okozta így az Iszlám Állam: hat támadásban, hat különböző országban legalább 525 embert öltek meg.

Az amerikai terrorellenes szervek szerint a hat támadásból hármat az Iszlám Állam szíriai és iraki területeiről irányítottak, másik kettő pedig úgynevezett „bejelentő” merénylet volt. Ez azt jelenti, hogy a helyi csoportok tudatták ilyen drámai módon a világgal, hogy a léteznek - számol be az NBC.  

A hatodik terrorakció, a San Bernandino-i mészárlás esetében, nem egyértelmű az Iszlám Állammal való kapcsolat. Azt már megerősítették az amerikai hatóságok, hogy a feleség a Facebookon álnéven hűségesküttett az Iszlám Állam vezetőjének, valamint azt is elismerték, hogy a terrorszervezet szombaton dicsérően nyilatkozott a támadásról az angol nyelvű csatornáin. Emellett a merénylő párost az Iszlám Állam „a kalifátus katonáinak” nevezte, vagyis azzal a kifejezéssel illette őket, amivel a terroristacsoport hadseregének tagjaira utalnak. Az viszont egyelőre még nem tisztázott, hogy mennyire volt kiterjedt a nő és a férje kapcsolata az Iszlám Állammal, illetve, hogy a terrorszervezet adott-e utasítást a mészárlásra.

Ha rákattint, nagyban is megnézheti!

Ha rákattint, nagyban is megnézheti!

A terrorellenes hatóságok szerint még legalább egy további, sikertelen „bejelentő” támadás történt ebben az időszakban. Október 24-én a síita muszlim Asura ünnepére emlékező menetben robbantottak három bombát a bangladesi Dhakában. A detonációkban végül csak egy ember halt meg.

Az Iszlám Államról írt korábbi elemzéseink:

Mit akar az Iszlám Állam?

Sokfelől dől a pénz az Iszlám Államhoz

Közelebb költözhet Európához az Iszlám Állam

Légi háború az Iszlám Állam ellen: pontosan ki és mit csinál?

Kiszivárgott dokumentumok mutatják be, hogyan épül fel az Iszlám Állam

Top 0