• Krimi
Faktor

Két és félmilliárdot csaltak cukorral és olajjal

Egy bűnszervezet elsősorban étolaj és cukor kereskedelemmel foglalkozó cégláncolatot működtetve több mint két és félmilliárd forint áfát csalt el. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal vádemelési javaslatot tett az ügyben a Fővárosi Főügyészségnél.

A 28 gyanúsított tizenhat céget működtetett, amelyek a Szlovákiából beszerzett árukat Magyarországon főként multiknak, élelmiszerláncoknak, nagyüzemi felhasználóknak adták el. Azonban az áru a valóságban egyenesen a vevők címére érkezett, csak papíron futott ennél nagyobb kört a cégek között.

A nyomozók lefoglaltak 22 millió forint készpénzt, valamint 145 millió forint értékben nagy értékű autókat, motorokat, karórákat. Zárolták az áfacsaló cégek, illetve a gyanúsítottak bankszámláit és az elkövetők ingatlanjait. Összesen mintegy 800 millió forint értékű vagyont biztosítottak így.

A bűnszervezet feje az áfacsalásból megszerzett pénzből luxusingatlan építésébe kezdett. Szerették a fényűzést, a gyanúsítottak otthonában több száz pár cipőt találtak, köztük több százezres darabok is voltak.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A stróman cégek ügyvezetői hajléktalan, munkanélküli emberek voltak, helyettük ténylegesen a bűnszervezet tagjai irányítottak. Ők intézték az adminisztrációval, logisztikával kapcsolatos feladatokat. Négy stróman ügyvezető ellen elfogatóparancs van érvényben, egy stróman Franciaországban tölti börtönbüntetését.

    A bűnszervezet irányítója és helyettese házi őrizetben van, a strómanokat felhajtó férfi lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll.

    Top 16