• Belföld
Faktor

Eljött a váltás ideje: Ön tudja mit jelentenek ezek a jelek a téli gumin?

Az Európai Unió területén forgalomba helyezett autógumikat 2012 végétől kezdve kötelező ellátni egy úgynevezett energetikai címkével.

Az elmúlt napokban megérkezett az idei téli időszak első komolyabb lehűlése, ami miatt mostanság már akkor is megéri téli gumira váltani, ha még nincs havazás és jegesedés. Téli gumi vásárláskor kiemelt fontosságú a DOT-szám, ami az abroncs életkorára utal, de a gumikra ragasztott címke is sokat elárul - írja a HVG.

A DOT-szám a gumiabroncsok oldalfalán található jelölés, ami a gumi gyártási idejét is mutatja. Ennek a jelzésnek az utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Az utolsó 4 számjegyből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli. Konkrét példa: a 4515 azt jelenti, hogy a gumi 2015 negyvenötödik hetében készült.

A gumiabroncs nem gyorsan romló termék, hanem tartós fogyasztási eszköz: szakszerű tárolás esetén a nem használt abroncs 5 évig újnak tekinthető, azaz felszerelhető. Szakértők szerint a gyártás után 5 évvel az abroncsok teljesítménye nem romlik, amennyiben azok tárolása szakszerű volt, és a felszerelést követő további 5 évig használhatók.

Az Európai Unió területén forgalomba helyezett autógumikat 2012 végétől kezdve kötelező ellátni egy úgynevezett energetikai címkével is. Ez két betű- és egy számjelzést tartalmaz, melyek közül a bal oldali, színkódokkal kiegészített betűjelzés az abroncs üzemanyagtakarékosságára utal. A leghatékonyabb gumik "A", a legkevésbé hatékonyak pedig "G" jelzést kapnak, és a két végleg között adott esetben akár 7,5 százaléknyi fogyasztásbeli különbség is lehet.

A másik betűjelzés a nedves úton történő fékezési képességre utal: az A-osztályú abroncsokkal akár 18 méterrel hamarabb meg lehet állni egy 80 km/h-ról történő fékezés esetén, mint G-besorolású társaikkal. Ez mintegy 4 autóhossznyi különbséget jelent.

A címkén alul lévő, dB-ben megadott számérték a gumi külső gördülési zajszintjére utal, és a mellette lévő piktogram megmutatja, hogy ez mennyire számít csendesnek vagy hangosnak. A kis hangszóró mellett három zajszintjelkörív látható: a legjobb, ha ezek közül csak egy van befeketítve, a legrosszabb pedig, ha mindhárom. Vagyis utóbbi esetben egy igen hangos abroncshoz van szerencsénk.

Kommentek:

Top 0