• Külföld
Gyöngyösi Lilla

Készültségben a török légierő, engedély nélkül lőhetnek

Narancssárga riasztás lépett életbe a török légierő több támaszpontján. A készültség értelmében a pilóták engedély nélkül lőhetnek a határsértő vadászgépekre - írja a török sajtó.

A vezérkar azt követően adta ki a parancsot, hogy a törökök szerint egy Szu-34-es orosz harci gép többszöri figyelmeztetés ellenére pénteken megsértette Törökország légterét a szíriai határnál.

Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, a határsértéssel a térségbeli válságot fokozza Oroszország. „Ha Oroszország továbbra is megsérti Törökország szuverén jogait, akkor szembe kell majd néznie ennek következményeivel” – idézik a török lapok az államfőt.

Az amerikai védelmi minisztérium szerint is a NATO-tag Törökországnak van igaza és valóban megsértette egy orosz gép a török légteret pénteken.

EZT IS AJÁNLJUK:
  Fotó: Europress - Handout / Getty Images

  Fotó: Europress - Handout / Getty Images

  Az Aksam című török napilap szerint, amelyet az MTI idéz, Putyin elnök a „tűzzel játszik". A lap azt írja, hogy a török védelmi minisztérium nagy számban rendelt F-16-osokat a délkelet-törökországi Diyarbakir tartományban fekvő légi támaszpontra.

  A Vatan című ellenzéki napilap arról ír, hogy a riasztás az Amasya, az Ankara, a Balikesir és a Malatya tartományokban található légibázisokon is érvényben van, amelynek értelmében a védelmi erőknek „minden pillanatban mindenre készen kell állnia".

  Az újság feltételezése szerint az orosz vadászbombázó vagy azután sértette meg a török légteret, hogy Szíriában Azaz város környékén felderítő repülést tett, vagy miután Aleppótól északra bombázta a Bassár el-Aszad szír elnök mérsékelt ellenzékének tekinthető csoportokat.

  A török külügyminisztérium még péntek este bekérette Oroszország ankarai nagykövetét, hogy kifejezze „erélyes tiltakozását". Oroszország szombaton tagadta, hogy légtérsértés történt volna. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője „minden alapot nélkülöző propagandának" minősítette az ankarai külügyminisztérium közleményét.

  Törökország tavaly november 24-én lelőtt egy Szu-24-es orosz vadászbombázót, amely a török álláspont szerint 17 másodpercen át megsértette az ország légterét a török-szíriai határnál. Oroszország szerint a gép egy pillanatra sem hatolt be a török légtérbe. Azóta egyre nő a feszültség a két ország között.

  Top 16