• Belföld

Készülhetnek a kórházak, jön szilveszter este

A szokásosnál jóval többen kerülhetnek kórházba ma éjszaka. A leggyakoribb két ok: a részegség és a petárda okozta baleset. Ráadásul az sem túl jó hír azoknak, akik az utcán akarnak bulizni szilveszterkor, hogy hajnalban akár mínusz hat fok is lehet. Ilyen hidegben fél óra alatt is kihűlhet bárki, ha nem öltözik fel rendesen.

A reggeli mínusz négy fok után nap közben is mindössze nulla fokig melegedett föl az idő, hajnalra pedig újra mínuszok lesznek. Az idokep.hu előrejelzése szerint akár mínusz hat fok is lehet. Ilyen időben pedig nagyon rövid alatt megfagyhat az, aki az utcán szilveszterezik. Főleg azután, hogy ivott, amitől úgy érzi, nem fázik annyira.

Az alkohol kitágítja az ereket, ez pedig hőérzettel jár. Aki ilyen időben éjszaka a komoly hidegben fél órát tölt el - nem nagykabátban, hanem ingben – az akár súlyos sérülésekkel is kerülhet kórházba – ezt már Zacher Gábor toxikológus mondja. Szerinte nagy pech, hogy az elmúlt hetek enyhe időjárása után pont most csökkent jelentősen a hőmérséklet, így még többen kerülhetnek kórházba éjszaka. A legjelentősebb különbség ugyanis szerinte a szilveszter éjszaka és egy átlagos nap között, hogy jóval többen keresik föl őket a kórházban, illetve viszik őket hozzájuk.

A legnagyobb problémát ilyenkor, azt mondja, a mértéktelenség jelenti. Illetve az alkoholnál az, ha a különböző italokat keverik. A legalattomosabb italnak a pezsgőt tartja, ami nagyon gyorsan hat.

Ahogy arról korábban a Faktor is írt, a karácsonyi nagy evés után többen kerülhetnek kórházba. Sziráki Zsófia, a Semmelweis Egyetem Sebészeti osztályának dietetikusa azt is mondta: a karácsonyi ünnepek után sokkal több ember jelentkezik különböző emésztőrendszeri panaszokkal az orvosnál. Ez Zacher Gábor szerint szilveszterkor jóval ritkább. Sőt ő maga azt tanácsolja, hogy aki iszik, az egyen előtte, olyat, ami tartalmas, az ugyanis fölszívja az alkoholt. Azt is mondja, szilveszterkor az a legmegdöbbentőbb számára, hogy mennyien kerülnek kórházba.

Persze nem csak alkohol miatt kerülhetnek kórházba az emberek. Jóval több ilyenkor a petárdák miatti baleset. A szakemberek néhány napja bemutatót is tartott a szokványosnak mondható sérülésekről, erről videót is készítettünk.

Zacher Gábor arra a kérdésre, hogy milyen kábítószert használnak szilveszterkor a leginkább az emberek, azzal a kérdéssel válaszolt, hogy: mit nem? Szerinte a fűtől kezdve, biófűig, a legkülönbözőbb stimuláns szereken, át a legkülönbözőbb amfetamin készítményekig, mindent.

Top 0