• Külföld
Faktor

Szülei elhagyták a súlyosan veszélyeztetett madarat, de az állatkert kitalált egy egyedi megoldást

A madárfiókát még tojásként hagyták el a szülei.

Kesztyűbáb segítségével eteti súlyosan veszélyeztetett rövidfarkú kitta (Cissa thalassina) fiókáját a Prágai Állatkert, hogy szaporodásra képes, egészséges felnőtt példány váljon belőle - adta hírül az MTI.

Az intézmény munkatársai azután vették gondjukba az akkor még csak tojásban lévő fiókát, hogy a szülők kidobták a tojást a fészkükből. Az egy hónappal ezelőtt kikelt fióka még mindig inkubátorban lakik és gondozói egy felnőtt példányra hasonlító kesztyűbáb segítségével etetik.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Az állatkert egyik gondozója, Antonín Vaidl szerint a bábura azért van szükség, hogy a madár egészséges felnőtté váljon és tudjon szaporodni, amelyre nem lenne képes, ha hozzászokik az emberekhez.

  "Ez egy súlyosan veszélyeztetett faj, ezért minden egyed számít" - hangsúlyozta a szakember.

  Vaidl szerint a bábunak nem kell tökéletesen hasonlítania egy kifejlett példányhoz, mivel a fióka számára csak bizonyos vonások: a piros csőr, a szemek körüli fekete foltok és az élénk zöld színű háttér a fontos.

  Az indonéziai Jáva szigetén őshonos ritka rövidfarkú kitta és egyéb vadon élő egzotikus madarak népszerű státuszszimbólumnak számítanak hazájukban és Ázsia egyéb területein is. A madarakra ezért komoly fenyegetést jelent az orvvadászat és a természetes élőhelyeik elvesztése a mezőgazdasági terjeszkedés, a fakitermelés és a bányászat miatt.

  A rövidfarkú kitta a világ egyik leginkább veszélyeztetett madara. A becslések szerint mindössze nagyjából ötven példány él belőlük a vadonban, további ötven különböző állatkertekben. Európában nagyjából harminc madár él Nagy-Britanniában és Prágában. A Prágai Állatkert jelenleg hat példánynak, köztük két fiókának ad otthont.

  Az észak-angliai Chester állatkertje hat pár madarat hozott Ázsiából Európába 2015-ben. Ezek közül egy pár Prágába, egy másik a Jersey-i Állatkertbe került a fajmentési projekt keretében.

  Kommentek:

  Top 16