• Pénz
Maksa Mónika

Készpénzt kaphatnak a dolgozók Erzsébet-utalvány helyett

A kafetéria-rendszer át fog alakulni, és erről akár már a jövő héten dönthetnek is. Az egyik elképzelés szerint a mostani utalványokat készpénzzel váltanák fel. Ebben az esetben mind a 4 millió magyar munkavállaló nagyjából havi 20 ezer forintot kapna, a minimálbért keresők havi juttatása pedig akár 140 ezer forintra is nőhetne.

A Magyar Idők értesülései szerint a következő napokban dönthetnek arról, hogy hogyan változzanak a szabályok, de ezt a kormány még nem erősítette meg. Az azonban szinte biztos, hogy a cafetéria-rendszer megváltozik. Azért van erre szükség, mert az Európai Unió Bírósága februárban jogsértőnek minősítette az Erzsébet-utalványról és a Szép-kártyáról szóló szabályozás több pontját is.

Márciusban ezért már Orbán Viktor is a cafetéria készpénzre váltásáról és nyílt, kettős bérrendszer bevezetéséről beszélt. Szerinte az lenne a legjobb, ha a jövedelem egyik része lenne az alapbér, amely után járulékot kell fizetni, a másik részre, a cafetéria helyébe lépő összegre viszont nem számítanának fel ilyen terhet.

Ilyennel már nem sokáig lehet találkozni.

Ilyennel már nem sokáig lehet találkozni.

Fotó: Sulyok László

EZT IS AJÁNLJUK:

  A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére az érdekképviseletek el is készítették javaslatukat, ami a kormányhoz április elején került. Az indítvány szerint meg kell szűnnie az étkezési és ajándékutalványok adókedvezményének, de mind a négymillió magyar munkavállalónak kedvezményes adózású bérkiegészítést kínálnának. A Szép-kártyát megtartanák, mert a kártyarendszer létfontosságú a honi turizmus fejlesztésében.

  Az igaz­ságügyi tárca parlamenti államtitkára, Völner Pál a lapnak korábban azt mondta, hogy nem kell visszaállítani a korábbi rendszert, nem kötelező visszaengedni a Magyarországról kiszorult, leginkább francia hátterű utalványcégeket, hiszen nem a piac megnyitása az egyetlen megoldás.

  Körülbelül ennyit kapnának a dolgozók alapbérük mellé.

  Körülbelül ennyit kapnának a dolgozók alapbérük mellé.

  Fotó: Mészáros Annarózsa

  Ezek alapján lehetséges, hogy a Szép-kártya a jövőben is megmarad, Erzsébet-utalványokat viszont 2017-ben már kapnának már a munkavállalók. Az utalvány helyét kedvezményes adózású bérkiegészítés venné át, ez nagyjából havi húszezer forint lenne A juttatást – elvben – mind a négymillió hazai dolgozó megkaphatná.

  A bérkiegészítés után feltehetően nem kérne járulékot az állam, emiatt a fizetésrész a nyugdíjba nem számítana bele. A bérkiegészítéssel pedig a dolgozókhoz jutó összeg húszezer forinttal emelkedne meg. A legkisebb jövedelem bruttó összege ma 111 ezer forint. Ehhez jöhetne hozzá a nagyjából húszezer forintos bérkiegészítés, az érintett minimálbéresek fizetése így körülbelül 130 ezer forintra változna.

  Az is valószínű, hogy a minimálbér alapösszege is emelkedni fog, vagyis a leg­alacsonyabb fizetésűek havi juttatása akár 140 ezer forint is lehet majd. Új utalványok viszont jövőre már nem járnának.

  Top 16