• Belföld
Faktor

Rengeteg kosz van készpénzünkön, erre érdemes figyelni

Mivel a pénzt sok kéz érinti, így nem csak az influenzavírus, hanem sok más kórokozó is megtapadhat a felületén.

Közhiedelemnek számít Magyarországon, hogy a készpénz koszos és különböző kórokozók melegágya. De vajon az influenzajárvány terjesztésében mekkora szerep jut a bankjegyeknek és pénzérméknek?

Ennyi bankjegy van forgalombanMa Magyarországon 471 millió darab bankjegy és 1,7 milliárd érme van fogalomban - írja a Pénzcentrum a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) hivatkozva. Feltételezéseik szerint naponta tízmilliós nagyságrendű lehet a lakosság készpénztranzakcióinak száma: a kis értékű címletek átlagosan 2-3 évet töltenek selejtezésükig a forgalomban, míg a nagy címletek (10 000 és 20 000 forintosok) átlagos élettartalma a 10 évet is meghaladhatja, miközben a forgalmi érmék esetén minimális, szinte jelentéktelen mértékű a selejtezés

- monda el az MNB, akik hozzátették azt is, hogy a pénzgyártás során olyan, elsősorban felületkezelő anyagokat is alkalmaznak, amelyek miatt a pénz jobban ellenáll a sokrétű forgalmi hatásnak, mint például más, a kereskedelemben használatos anyagok, így hosszabb élettartalommal bír. Mindezek ellenére az MNB arra is felhívta a figyelmet, hogy a kézről-kézre "vándorló" bankjegyek (és érmék) számára a teljes körű védelem nem garantálható, ezt pedig higiénés gyakorlatunk során is célszerű figyelembe venni.

Ezt mondja az ÁNTSZMielőtt bárki pánikba esne a zsebén meglapuló ezresek, kétezresek láttán érdemes előre tisztázni: az influenzavírus főleg cseppfertőzéssel terjed, ezért a készpénzhasználat a fertőzés közvetítésében csekély szerepet játszik. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a készpénz ne lehetne potenciális egészségügyi veszélyforrás. Az ÁNTSZ tájékoztatásából ugyanis az is kiderült, hogy

a készpénz mikrobiológiai szempontból szennyezett tárgynak tekintendő, ugyanis sok-sok emberi kéz érinti, így nem csak az influenzavírus, hanem sok más kórokozó is megtapadhat a felületén. Az influenzavírussal kapcsolatosan például elmondható, hogy a légutakból kijutó vírus felszíni fehérjéi jól adszorbeálódnak [adszorbeálódás: folyékony vagy gáznemű anyagot leköt a felületén egy szilárd anyag] különböző anyagokhoz, így az érmékhez és bankjegyekhez is. A megtapadását segíti a vírussal együtt ürülő légúti váladék is.

Érdemes tehát körültekintőnek lenni és betartani az alapvető higiéniai ajánlásokat annak érdekében, hogy a kórokozók ne juthassanak a készpénzről a szervezetünkbe:

  • ügyelni kell a kézhigiéniára,
  • köhögéssel-tüsszentéssel kapcsolatos etikettre,
  • tüsszentéskor, köhögéskor zsebkendő kell használni,
  • meleg vízzel, szappannal kell kezet mosni,
  • influenza ellen pedig jelentős védelmet nyújt a védőoltás beadatása.

Ezeken túl kifejezetten kerülni kell az arc, különösen a szem és az orr körüli régió, indokolatlan, rendszeres szennyezett érintését, hiszen ez lehetőséget biztosít a kórokozóknak a kézről a légutakba történő bejutásra.

Ne nyalogassuk az ujjunkat pénzszámoláskorÖsszességében tehát kijelenthetjük, hogy bár a készpénz nem elsődleges közvetítő felülete az influenzának, nem árt vigyázni. Már csak azért is, mert ha egy bankjegyen vagy pénzérmén 1 millió vírus jelen van, az már érdemben veszélyt jelenthet az emberi egészségre. Ráadásul a vírus átlagosan 48 óráig őrzi a fertőző képességét a különböző tárgyak felszínén. Két nap pedig sok idő.

Ugyanakkor az alapvető higiénia ajánlások betartásával nagymértékben csökkenthető a bankjegyektől, pénzérméktől való megbetegedés kockázata.

Kommentek:

Top 0