• Pénz
Faktor

Ragaszkodunk a készpénzhez, pedig az unió el akarja tüntetni

Januárban az Európai Bizottság bejelentette, hogy a készpénzes fizetések felső korlátját lejjebb vihetik, és a határokat átívelő egységes szabályozás már 2018-ban életbe léphet. A javaslatot társadalmi vitára is bocsátották, de a lakosság ellene foglalt állást.

A gazdaságok "készpénzmentesítése" az egész világot foglalkoztatja, ugyanis hatalmas költséget spórolhatna meg az emberiség, ha a hatékonyabb elektronikus fizetésre állnánk át. Csakhogy az a baj, hogy Európában a lakosság ragaszkodik a készpénzhez - derül ki a Portfolio.hu cikkéből.

Szeretjük a kezünkben tudni a pénzt.

Szeretjük a kezünkben tudni a pénzt.

A készpénzes fizetések limitjének szigorításáról szóló társadalmi egyeztetésen több mint 30 ezer európai vett részt. A kérdőívet kitöltők 95 százaléka ellenezte, hogy uniós szinten csökkentsék a készpénzfizetés felső korlátját. A válaszadók 99,18 százaléka nem tudott érveket hozni a készpénztelenítés mellett.

A válaszadók 37 százaléka egyébként német, 19 százaléka osztrák volt, és Japán után a fejlett gazdaságok közül ebben a két országban az egyik legnagyobb a készpénzhasználat.

Az emberek legnagyobb baja a készpénztelenítéssel az, hogy a szabályozás ártana a magánélet és a személyes névtelenség védelmének. A válaszadók 87 százaléka szerint készpénzzel fizetni egy fontos szabadságjog.

Az MNB számításai szerint Magyarországon a fizetési tranzakciók akkor lennének olcsóbbak elektronikusan, ha legalább 40 százalékuk így zajlana. Most 20-25 százalék körülire becsülik az arányukat, a skandináv országokban viszont 70-80, a briteknél kicsivel 50 százalék felett jár az elektronikus fizetések aránya a készpénzzel szemben. 

Kommentek:

Top 0