• Külföld
Faktor

Késelőket lőttek agyon

Az izraeli biztonsági erők agyonlőttek két palesztint és megsebesítettek egy harmadikat csütörtökön Ciszjordániában. A három férfi késekkel támadt a katonákra.

A három támadó a Jeruzsálem közelében található Gus Ecion ciszjordániai zsidó telepes közösség körzetében rontott késekkel a katonákra. A körzetben az utóbbi időben számos hasonló késes merénylet történt. A katonák két embert lelőttek, a harmadikat megsebesítették. A férfit a kórházban kezelik. 

Palesztin források arról számoltak be, hogy a harmadik támadó is meghalt, de ezt az izraeli hadsereg cáfolta. Izraelben és a palesztin területeken három és fél hónapja szinte napi rendszerességgel ismétlődnek a merényletek, valamint az összetűzések az izraeli rendfenntartókkal.

Október elseje óta 134 palesztin halt meg az izraeli biztonságiakkal történő összecsapásokban, illetve közülük 93-an merényletek elkövetése közben. Az erőszakhullámban a másik oldalon eddig 21 izraeli, egy amerikai turista és egy eritreai menekült halt meg.

EZT IS AJÁNLJUK:

    A támadások kiváltó oka az a feltételezés volt, hogy az izraeli kormány megpróbálja megváltoztatni a látogatási rendet Jeruzsálem óvárosában a Mecsetek terén. Izrael szerint az erőszakcselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

    Top 16