• Külföld
Faktor

Késekkel, gázpalackkal és fekete maszkkal a bőröndjében utazott a repülőn

Őrizetbe vettek egy 31 éves radikális iszlamista francia férfit Marokkóban, miután a bőröndjében késekkel, egy gázpalackkal és egy fekete maszkkal érkezett Franciaországból a Ryanair egyik járatával.

A férfi három hónapos házi őrizetének végén a nyugat-franciaországi Nantes-ban szállt fel vasárnap az észak-marokkói Fezbe tartó közvetlen járatra.

Illusztráció

Illusztráció

Fotó: Mészáros Annarózsa

Manuel Broustail korábban katona volt, később áttért az iszlám hitre. A november 13-ai 130 áldozatot követelő párizsi merényletek után előállították a nyugat-franciaországi Angers városában, majd február közepéig házi őrizetbe helyezték.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A francia rendőrség szerint Manuel Broustail vasárnap este szabályosan hagyta el Franciaországot.

  A marokkói média által közzétett fotókon a férfi csomagjában legalább négy konyhakés, egy bozótvágó kés, két bicska, egy gumibot, egy fekete maszk, egy gázpalack és egyéb, nehezen azonosítható tárgyak voltak.

  Franciaország szerint azonnal jelezték Marokkónak a megfigyelt férfi érkezését, akit "nem véletlenül vettek őrizetbe" a fezi repülőtéren - írja az MTI.

  A férfi kézipoggyászát a francia rendőrség szerint szigorúan ellenőrizték a nantes-i felszálláskor és semmilyen gyanús dolgot nem találtak benne. A bőröndöt elektromos detektorokkal vizsgálták meg, amelyek szintén nem érzékeltek semmit, miután a csomagban nem volt robbanóanyag, a kempingezéshez használatos gázpalack sem számít annak, a francia rendőrség szerint. A francia rendőrök szerint a nantes-i repülőtéren minden biztonsági előírást betartottak.

  A férfi állítólag tavaly nyáron telepedett le feleségével Marokkóban. Franciaországba azért jött vissza ősszel, hogy eladja a lakását.

  A Rynair ír légitársaság azt közölte, hogy az ügy a nantes-i repülőtéri biztonsági szervek hatáskörébe tartozik.

  Top 16