• Külföld

Kerülik a robbantás helyszínét az emberek, méregetik a szakállasokat és a vastag kabátot viselőket

Csak lassan kezd visszatérni az élet Ankara belvárosába, két héttel ezelőtt, a terroristák a levegőbe repítettek egy robbanószerrel megrakott autót a Kizilay tér egyik buszmegállójánál, 36 ember meghalt, 125-en megsérültek.

A támadásért a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez köthető Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű csoport vállalta a felelősséget.

Az egyik belvárosi kávézó üzemeltetője az MTI-nek elmondta, a merényletet követő első héten 60 százalékos, de a másodikon is még mindig bő egyharmad volt a bevételkiesés. A férfi azt is mondta, hogy a pékségek, az élelmiszerboltok és az éttermek minden nap nyitva vannak, a környék ruhaüzletei azonban csak órákkal később nyitnak, mint a robbantás előtt. Az utcákon a munkaszüneti napokon csupán ötöd annyian sétálnak, mint korábban. A Kizilay bevásárlóközpont mellett egyik pékség tulajdonosa szerint negyedére csökkkent a bevétele a merénylet óta. A férfi arról is beszélt, hogy az ankaraiak gyanakvóbbak lettek, elsősorban a hosszú szakállú, vastag kabátot viselő, vagy hátizsákos fiatalokat méregetik bizalmatlanul, és örömmel veszik, hogy a belváros utcáin sokkal több az igazoltató civil rendőr. Az egyik népszerű étterem tulajdonosa azt mondta, hogy a március 13-i merénylet 80 százalékos pénzkiesést okozott az elmúlt két hétben, a hétvégéken pedig nagyjából 50 százalékkal esett a vendéglő forgalma. Hozzátette: a mellékutcák kisebb éttermei még nem tudnak kinyitni.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16