• Külföld
Faktor

Kerry a palesztin-izraeli helyzetről: két független állam kell a béke érdekében

A palesztinok és Izrael között kiújult erőszak mérséklésére szólított fel John Kerry amerikai külügyminiszter azon a találkozón, amelyet Mahmúd Abbász palesztin elnökkel folytatott vasárnap Ammánban.

John Kirby amerikai külügyi szóvivő közlése szerint a többórás megbeszélésen Kerry megismételte kormányának azt az álláspontját, hogy a térségben helyre kell állítani a nyugalmat, a feleknek fel kell hagyniuk az erőszakos cselekményekkel, de az erőszakra buzdítással, a gyújtó hangú retorikával is.

Izraelben és a palesztin területeken több hónapja szinte mindennaposak a merényletek, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között. A támadások azt követően szaporodtak meg, hogy a palesztin sajtóban és a közösségi médiában elterjedt: az izraeli kormány zsidók és keresztények számára is lehetővé teszi az imádkozást a Jeruzsálem óvárosában található Mecsetek terén, és a muszlimok belépésének korlátozását tervezi. Az izraeli hatóságok ezt cáfolják. Izrael szerint az erőszakos cselekményeket palesztin vezetők nyilatkozatai is szítják, míg palesztin források szerint a támadások hátterében az elkeseredettség áll, hogy elveszni látják a reményt egy önálló palesztin állam létrejöttére.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Kirby elmondása szerint Kerry most ismét állást foglalt amellett, hogy a rendezést hosszabb távon két független államban gondolkodva kell elképzelni. Megerősítette azt is, hogy Washington nem tartja törvényesnek az izraeli telepek létesítését a palesztin területeken.

    Október óta 176 palesztin vesztette életét az izraeli biztonságiakkal kirobbant összecsapásokban, a palesztin támadásokban pedig huszonhét izraeli halt meg. Izraeli katonák vasárnap is megöltek egy palesztint, aki késsel támadt egy társukra a Jordán folyó nyugati partján fekvő palesztin területen.

    Kerry vasárnap este II. Abdalláh királlyal is találkozott Jordániában. Amerikai diplomaták elmondása szerint fő tárgyalási témájuk a szíriai helyzet volt - írta az MTI.

    Top 16