• Külföld
Faktor

Keresztény templomra támadt az Iszlám Állam, többen meghaltak

Pravoszláv templomra támadt több szélsőséges fegyveres az oroszországi Csecsenföld fővárosában, Groznijban. A kialakult lövöldözésben két rendőr, egy templomlátogató és a támadók közül négyen életüket vesztették. A támadást az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta - jelentette vasárnap a meduza.io orosz hírportál.

A Mihály Arkangyal templomát ért támadás szombat délután történt, de az IÁ csak vasárnap jelentkezett a támadás elkövetéséért.

A templom papja közölte: az épületnek csak az egyik bejárata volt nyitva, a támadók azon akartak behatolni. A papnak és az egyik jelen lévő hívőnek azonban sikerült bezárni a bejárati kaput, megakadályozva így a támadókat a bejutástól. A Kommerszant orosz lap értesülései szerint a támadók túszokat akartak ejteni. A templomban tíz ember tartózkodott, amikor a fegyveresek megérkeztek.

A pap megjegyezte, hogy a támadók azt kiáltozták: Allahu Akbar (Isten a leghatalmasabb)!

A támadás megindítását követően azonban a csecsen rendőrség és különleges alakulatok nagy erőkkel a helyszínre érkeztek, rövid időn belül ártalmatlanítottak négy támadót. A különleges műveletet maga Ramzan Kadirov csecsen elnök irányította. Erről videófelvétel is készült.

Az elkövetőknél kések és pisztolyok voltak. A Kommerszant szerint egy támadónak sikerült elmenekülnie.

Kadirov közölte, hogy a támadók közül hárman csecsenek voltak, egy pedig a térségből érkezett a muzulmán többségű Csecsenföldre. Más források szerint a negyedik terrorista ingusföldi volt.

Az egyik hivatalos verzió szerint a fegyveresek eredetileg a grozniji kormányépületet akarták megtámadni, de ezt a hatóságok megneszelték, így került a választás a keresztény templomra - írta a Kommerszant.

A terrorista és muszlim szélsőséges szervezetek megfigyelésével foglalkozó, amerikai SITE Intelligence Group közlése szerint a támadást az IÁ vállalta.

A meduza.io emlékeztetett, hogy az idén nem ez volt az első támadás, amelyet az IÁ felvállalta. Februárban egy 22 éves férfi nyitott tüzet egy pravoszláv templom látogatóira egy vadászfegyverből a dagesztáni Kizljarban. A merénylő öt ember gyilkolt meg, mielőtt végeztek vele.

Kommentek:

Top 0