• Külföld
Faktor

Súlyos baleset történt: hajók ütköztek, sokaknak nyoma veszett

Az első hírek szerint tíz ember eltűnt, öt pedig megsérült.

Kereskedelmi hajóval ütközött össze egy amerikai hadihajó Szingapúr partjainak közelében. Legalább tíz amerikai tengerész eltűnt, öt pedig megsérült - jelentette az amerikai haditengerészet.

A John McCain nevű, irányított rakétákkal felszerelt rombolóhajó Szingapúr keleti partjainál, a Malakka-szoros közelében ütközött össze egy görög tulajdonban lévő, de libériai zászló alatt hajózó tartályhajóval. Az amerikai hadihajó jelentős károkat szenvedett tatjának baloldalán, a tanker kisebbeket.

Az amerikai haditengerészet közleménye szerint a szingapúri haditengerészet és parti őrség hajókkal és helikopterekkel segíti a mentést és a keresést, és már úton van a baleset helyszíne felé egy amerikai hadihajó is - írja az MTI. A John McCain a Dél-kínai-tengeren tett szokásos járőrözése után éppen a szingapúri kikötőbe tartott, amikor az ütközés történt. Az Alnic nevű tankernek - amely nyersolajat szállított - az eleje sérült meg, hét méterrel a vízszint felett. Olaj nem került a tengerbe.

Az amerikai romboló külső segítség nélkül tart célja felé. A malajziai haditengerészet parancsnoka egy Twitter-üzenetében azt írta, hogy két hajót és egy repülőgépet küldtek az eltűnt amerikai tengerészek felkutatásának segítésére. Egy fotót is közzé tett, amelyen a rombolóhajó látható egy lyukkal az oldalán a vízszint közelében. Az amerikai haditengerészet megindította a vizsgálatot a baleset okainak feltárására.

John McCain arizonai republikánus szenátor - akiről az 1994-ben vízre bocsátott hadihajót elnevezték - Twitter-üzenetben biztosította együttérzéséről a hadihajó legénységét.

Legutóbb júniusban történt katasztrófa, amikor a Fitzgerald torpedóromboló Japán partjainak közelében összeütközött egy Fülöp-szigeteki kereskedelmi hajóval. Hét amerikai matróz életét vesztette. A torpedóromboló kapitányát és két tisztjét felmentették a szolgálat alól, és tizenkét matróz fegyelmit kapott.

Kommentek:

Top 0