• Belföld
Faktor

Meglepő eredmények: jobban keresnek, akiknek távol élnek a barátai

A kutatók a Facebook adataira hagyatkozva jutottak arra, hogy kevesebbet keresünk, ha közel laknak a barátaink.

Jó közel tudni a szeretteinket és a barátainkat, de az egésznek lehet egy furcsa árnyoldala is. Neves kutatók egy csoportja a Facebook adataira támaszkodva arra jutott, hogy aki a barátai közelében él, az kevesebbet keres, és úgy általában is rosszabb az élete. Ellenben a távoli barátokkal rendelkezők gazdagabbak, sőt még tovább is élnek. Egyelőre azért ne szakítsa meg a szomszéddal a kapcsolatot, mert az okozati szálakat ezzel nem tárták fel.

Képünk csak illusztráció.

Képünk csak illusztráció.

Egy kutatócsoport a Facebook adatbázisára támaszkodva létrehozott egy új mérőszámot, amivel a barátságaink hálózatát lehet megmérni. Az ötlet az, hogy megnézik, ki kivel barátkozik, és ez a jellemzője milyen társadalmi, illetve gazdasági körülményekkel áll kapcsolatban. Tulajdonképpen olyasmire gondoljunk, hogy megvizsgálják, a barátaink például hova valósiak, és hogy ez mit árul el rólunk. A mérőszámot "szociális kapcsolódási indexnek" nevezték el (Social Connectedness Index: SCI). Mint kiderült, ez a mérőszám rendkívül szorosan együtt mozog egy halom társadalmi mutatószámmal. Olyanokkal, amik alapvetően határozzák meg az életszínvonalunkat: ilyen mondjuk a fizetésünk, az iskolázottságunk és a várható élettartamunk. Egészen konkrétan azt találták, hogy általában rosszabb életszínvonalon élnek azok, akik barátai a közelben laknak.

Ezek az eredmények természetesen nem oksági kapcsolatot mutatnak, vagyis nem azt mondják, hogy attól fogunk kevesebbet keresni, hogy csak a közelben lakókkal barátkozunk, hanem pusztán azt, hogy jelenleg ez az együttállás látszik. De lehet, hogy valami teljesen más a dolog oka, vagyis egy harmadik tényező okozza az egészet. Például az, hogy a jobb társadalmi helyzetben lévők mobilisabbak, ezért több helyről szereznek barátokat. Ez a kapcsolati mérőszám tehát nem adja meg a biztos választ arra, hogy miért gazdagabbak a földrajzilag szétszórt barátokkal rendelkező emberek, de mindenképpen jó kutatási alapanyagot szolgáltat hozzá. Sőt, még a kereskedelmi kapcsolatok, a lakásvásárlási trendek, illetve a betegségek terjedési irányához is hasznos mérőszám lehet a kutatók szerint - írja a Portfolio.

Kommentek:

Top 0