• Belföld
Faktor

Ez az étkészlet mérgező, vigyázzon vele!

Határérték feletti kadmium szennyezés miatt kellett kerámia étkészletet kivonni a forgalomból. A kínai gyártású, "Star Wars" mintás, három részes reggeliző szettből Magyarországra is szállítottak.

A problémáról a cseh hatóság értesítette az uniós tagállamokat. A „Star Wars” motívumokkal ellátott három részes reggeliző szettből (bögre, tálka és tányér) Magyarországra is érkezett.

Fotó: Nébih

Fotó: Nébih

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálatot indított, és a kifogásolt tételt azonnal kivonták a forgalomból.

Az étkészlet 2016. április 4-e után került a boltokba Magyarországon. Az ezelőtt vásárolt készleteket nem érinti az intézkedés.

Fotó: Nébih

Fotó: Nébih

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból és tárgyakból, szokásos felhasználási körülmények között, nem oldódhatnak ki anyagok olyan mennyiségben, amely veszélyeztetheti az emberi egészséget. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy akinek van otthon ilyen készlete, az ne használja azt, mivel a magasabb hőmérsékletű italok, ételek az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat.

Fotó: Nébih

Fotó: Nébih

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos.

Kommentek:

Top 0