• Belföld
Faktor

Tűzoltók jelentek meg a ferihegyi reptér kifutóján, kényszerleszállást hajtott végre egy gép

Budapesten a pillanatnyi időjárási viszonyok kedvezőbbek voltak, mint a bécsi reptéren.

Műszaki meghibásodás miatt a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren hajtott végre kényszerleszállást a Turkish Airlines Bécs – Isztambul járatát teljesítő Airbus A321-es - írja az Airportal.

A repülőgépen közvetlenül a bécsi Schwechat repülőtérről végrehajtott felszállást követően jelentkeztek műszaki problémák. Egyes információk szerint a repülőgép fékszárnya hibásodott meg.

Az A321-es több várakozó kört lerepült a bécsi repülőtértől délre, majd azt követően a Fertő-tó térségében is. A személyzet ezt követően döntött arról, hogy Budapesten szakítja meg útját.

Illusztráció.

Illusztráció.

A repülőgép később Bábolna-Nagyigmánd térségében várakozott, majd a felszállást követően több mint másfél órával megkezdte a budapesti repülőtér megközelítését.

A repülőgép személyzete elsőbbséget kért. A budapesti repülőtéren kényszerhelyzetet rendeltek el, a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltóság egységei a 31R/13L futópálya mellé vonulva várták a repülőgépet.

A repülőgép biztonságosan leszállt, a tűzoltó-egységek a futópálya mellett átvizsgálták, majd a számára kijelölt állóhelyre kísérték.

Azokban az esetekben, ha egy repülőgép fékszárnyait valamilyen okból csak részben, vagy egyáltalán nem sikerül kiengedni a repülőgép a normálisnál nagyobb sebességgel képes csak leszállni. A pilótákat a kiképzés során felkészítik az ilyen esetekre, ugyanakkor a nagyobb sebességű földet érés nagyobb kockázatokkal jár.

A személyzet vélhetően azért választotta Ferihegyet a leszállásra, mert Budapesten a pillanatnyi időjárási viszonyok kedvezőbbek voltak, mint a bécsi reptéren.

Kommentek:

Top 0