• Külföld

Kémkedéssel vádolnak egy tisztet

Kémkedéssel vádolnak egy amerikai tengerésztisztet, aki bizalmas hírszerzési adatokhoz fért hozzá. Azzal vádolják, hogy államtitkokat adott ki, valószínűleg Kínának és Tajvannak.

Egy névtelen hatósági forrás beszélt arról, hogy Edward Lin főhadnagy a gyanúsított. A férfi Tajvanon született, később lett amerikai állampolgár. 14 éves koráig lakott Tajvanon, ezután több országban megfordult a családjával, mielőtt Amerikába érkezett volna.

A férfi egy olyan parancsnokságon dolgozott, ahol az információgyűjtést felügyelték.

Titkos információk kiszivárogtatásával vádolják, amelyekből „más nemzetek előnyhöz juthatnak”. Hogy melyik más nemzetekről van szó, arról nem írnak a vádiratban. A hatósági forrás szerint Kínáról és Tajvanról van szó, de elmondta azt is, hogy még tart a nyomozás,

Illusztráció. Fotó: Europress - Pool / Getty

Illusztráció. Fotó: Europress - Pool / Getty

A férfit prostitúcióval és házasságtöréssel is vádolják. Az elmúlt nyolc hónapban előzetes letartóztatásban tartották.

A tengerészeti hírportál, amelyik először fedte fel Lin személyazonosságát, arról ír, hogy a férfi folyékonyan beszéli a mandarin nyelvet, illetve egy jelfelderítő repülőgép adatait gyűjtötte össze.

A kínai külügyminisztérium szóvivője azt mondta, nem ismeri az ügy részleteit. A kínai védelmi minisztérium nem válaszolt a Reuters megkeresésére.

A tajvani minisztériumok is hasonlóan reagáltak: a védelmi minisztériumnak nincs információja az ügyről, a külügyminisztérium pedig megtagadta a választ.

Top 0