• Sport
Faktor

Újabb kémbotrány: lebukott a mérnök

A Mercedes szerint az egyik mérnöke arra készült, hogy lopott adatokat ad a Ferrarinak, miután átszerződik az olasz csapathoz.

Fotó: Europress - Mark Thompson/Getty Images

Fotó: Europress - Mark Thompson/Getty Images

Benjamin Hoyle szerződése december végén lejár a Mercedesnél, a Bloomberg információja szerint utána szeretett volna a Ferrarihoz menni. A német csapat október 19-én ment a bíróságra, állításuk szerint Hoyle rákeresett és lementett több titkos fájlt, köztük versenyadatokat és a 2015-ös Magyar Nagydíj versenyjelentését is.

A csapatok között minimális technológia előny dönt, jelenleg négy gyártó, a Mercedes, a Ferrari, a Honda és a Renault szállít motort az F1-be, erre nagyjából 17 millió fontot (25.5 millió dollár) költ mindegyik gyár évente.

Hoyle 2012-ben került a Mercedes motorrészlegéhez, tavaly májusban jelezte, hogy szeretne elmenni a csapattól, miután lejár a szerződése. Miután megtudták, hogy a Ferrarihoz menne, áthelyezték egy olyan munkakörbe, aminek nem volt köze az F1-hez. Új e-mail címet kapott, és sok adatot töröltek a laptopjáról. Hoyle ezután kezdett kémkedni, a Mercedes azt állítja, hogy több fájlt is törölt, csak azért, hogy ne bukjon le.  

A Mercedes szerint Hoyle előre kitervelte a lopást, és azt mondják, hogy így potenciálisan a Ferrari jogtalan előnyhöz jutott. A Ferrari szóvivője elismerte, hogy tárgyaltak Hoyle-lal, de semmilyen szerződést nem írt alá, és szerinte ez „belátható időn belül” nem is történik meg.

Top 0