• Belföld
Faktor

Egyre veszélyesebb a gázfűtés, erre figyelmeztetnek a kéményseprők

Már nincs kötelező kéményellenőrzés, az emberek nagy része viszont nem tud róla, hogy kihez forduljon.

Beigazolódott, amire a kéményseprők figyelmeztettek: jelentősen nő a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezések kockázata azért, mert nem kötelező a kéményellenőrzés, és sokan azt sem tudják, hogy nekik kéne kihívniuk a kéményseprőket.

Illusztráció.

Illusztráció.

Alig akad olyan háztulajdonos, aki kérné kéménye ingyenes felülvizsgálatát - írja a Napi.hu a Magyar Nemzet cikke alapján. A kötelező ellenőrzés januári eltörlése után így tömegesen maradnak felülvizsgálat nélkül a kémények, ami növeli a balesetek, a kéménytüzek és a szén-monoxid-mérgezések veszélyét - mondta a napilapnak Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke.

Az érdekvédelmi vezető elmondta azt is, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) alkalmazottai napközben állami alkalmazottként ingyen ellenőrzik a kéményeket, majd munkaidő után magánvállalkozóként - de a katasztrófavédelem eszközeivel - több tízezer forintért ellenőrzik azokat a lakásokat, amelyekbe valamilyen cég van bejelentve.

További fejlemény, hogy mivel kevesebb a munka az OKF-nél, elkezdődtek a leépítések. A kéményseprők orvosi vizsgálatánál előfordul, hogy akit egészségügyi szempontból alkalmasnak találnak a munkára, azt később minden indoklás nélkül alkalmatlannak nyilvánítják. Így kényszerítik a dolgozók egy részét pályaelhagyásra.

Kommentek:

Top 0