• Külföld
Faktor

Három mentőhelikoptert riasztottak, az utasokat és a legénységet menekítik

Az utasok a hátizsákjaikból tüzet raktak, hogy könnyebben megtalálják őket.

Három mentőhelikoptert riasztottak. (Képünk illusztráció.)

Három mentőhelikoptert riasztottak. (Képünk illusztráció.)

Keményen landolt egy hegymászókat szállító helikopter hétfőn a tádzsikisztáni Pamír-hegységben, a fedélzetén lévő mind a 17 ember életben van - közölték hétfőn a tádzsik hatóságok.

Umeda Juszufi, a tádzsik rendkívüli helyzetek minisztériumának szóvivője azt mondta, hogy már meghatározták a landolás helyét, és három mentőhelikoptert küldtek oda, hogy evakuálják az utasokat és a legénységet.

Az eset vasárnap késő délután történt, de a rossz időjárási viszonyok miatt csak hétfő dél körül sikerült kapcsolatot teremteni a bajba jutottakkal. Az utasok a hátizsákjaikból tüzet raktak, hogy könnyebben megtalálják őket.

A tádzsik nemzeti gárda Mi-8-as helikoptere a 4,2 ezer méter magasban lévő táborból szállt fel, hogy a Fortambek gleccser lábánál fekvő alaptáborba szállítsa a hegymászókat, de röviddel az indulás után kényszerleszállást hajtott végre egyelőre ismeretlen okból - írja az MTI.

A helikopteren 11 orosz, illetve egy fehérorosz és egy spanyol hegymászó utazott a háromfős legénységgel együtt. A hegymászók feljutottak a 7495 méter magas Iszmoilí Szomoní-csúcsra. A korábban Kommunizmus-csúcs nevén ismert hegy Tádzsikisztán legmagasabb csúcsa.

Kommentek:

Top 0