• Krimi
Gyöngyösi Lilla

Kémeket foghattak Magyarországon

Előzetes letartóztatásba került két férfi, aki a rendőrség gyanúja szerint az Egyesült Államoknak és a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) kémkedett Magyarországon - értesült a valasz.hu. A rendőrség a nyomozás érdekeire hivatkozva nem nyilatkozott.

A portál szerdai cikkében azt írta: úgy tudják, egyikük Demján Sándor üzlettársa volt, másikuk pedig a fejlesztési tárca főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a Magyar Nemzeti Kereskedőház stratégiai tanácsadójaként dolgozott.

Az atlatszo.hu hétfőn írt arról egy ügyvédre hivatkozva, hogy a hatóságok az Egyesült Államoknak, az IMF-nek és a Svájci Alapnak való kémkedéssel gyanúsítják M. N.-et, az amerikai bejegyzésű Arcade LLC tulajdonosát, és a cég magyarországi képviselőjét, B. B. Sz.-t. Az üzletember ügyvédje nonszensznek minősítette az eljárást, többek közt azért, mert a kémkedési ügy nyomozati iratai nincsenek titkosítva, mint az más hasonló esetekben szokásos. Szerinte a nyomozati anyagban semmi olyan nincs, ami alátámasztaná a gyanút.

A Heti Válaszban 2013 végén írtak arról, hogy a magyar nemzetbiztonsági szervek találtak egy olyan amerikai gyökerű magánvállalkozást, amely pénzügyi forgalmi adatokat továbbíthatott az Egyesült Államokba. A valasz.hu szerint a két ügy szereplői azonosak.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Mint a portál kifejtette: M. N. annak a - közvetve amerikai tulajdonban lévő - Polygon Informatikai Fejlesztő és Tanácsadó Kft.-nek volt a stratégiai igazgatója, amely 1990 óta foglalkozott banki kártyarendszerek, adatbiztonsági szisztémák és IBM-eszközök támogatásával Magyarországon. A társaság több pénzintézetnek a partnere volt. M. N. 2006-ban egy új, Demján Sándor érdekeltségébe tartozó vállalatot alapított.

    A másik letartóztatott férfiről a valasz.hu azt írta: B. B. Sz. az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal munkatársa volt, majd 2006-ig az Egyesült Államokban tanult és építette szakmai karrierjét (egyebek mellett a Világbank-csoportnál). Ezután a parlament gazdasági bizottsága mellett tanácsadóként dolgozott, később pedig az Arcade Kutatási és Fejlesztési Kft.-jét irányította. 2010 után a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium főosztályvezető-helyetteseként, majd 2015-ig a külgazdasági miniszter által felügyelt Magyar Nemzeti Kereskedőház üzleti stratégiai tanácsadójaként dolgozott.

    A Fővárosi Főügyészség az MTI-nek azt mondta, hogy az üggyel kapcsolatos kérdésekkel a Nemzeti Nyomozó Irodához kell fordulni. Ők viszont az üggyel kapcsolatban nyomozás érdekeire tekintettel nem adnak információt.

    A Fővárosi Törvényszéknél későbbre ígértek tájékoztatást.

    Top 16