• Külföld

Kémek szerint mégiscsak hidrogénbombával kísérletezett Észak-Korea

Hírszerzési adatok szerint mélyen, a hidrogénbomba robbantásához szükséges mélységben robbantott Észak-Korea január elején. Feltehetően csak félig volt sikeres, a bombának csak egyes részei működtek.

A CNN egy névtelenséget kérő kormánytagra hivatkozott, amikor közölte a legújabb hírszerzési információk elemzése után Washingtonban azt gondolják, hogy Észak-Korea hidrogénbomba alkotóelemeivel hajthatott végre január elején föld alatti atomrobbantást.

A teszt után vett levegőminták nem adtak meggyőző eredményt, újból megvizsgálták a szeizmikus adatokat, és kiderült, hogy a robbantás kétszer olyan mélyen történt, mint azt korábban hitték. Pont olyan mélységben, ami hidrogénbomba teszteléséhez szükséges. A szeizmikus adatok és hírszerzési információk azonban arra utalnak, hogy az atomkísérlethez használt eszköz nem volt teljesen működőképes. Nem kizárt, hogy az észak-koreaiak valóban azt hitték, sikeres kísérletet hajtottak végre hidrogénbombával, de Washingtonban úgy gondolják, hogy valószínűleg csak egyes alkotórészei robbantak fel, talán egy hidrogénbomba gyújtószerkezete lépett működésbe .

EZT IS AJÁNLJUK:

    Top 16