• Belföld
Faktor

Kellemetlen levelet kaptak a zuglói vevők, nem tudják befejezni a több száz lakásos házat

Építőanyag- és munkaerőhiányra hivatkoznak.

Több vevő kapott levelet egy zuglói lakásépítő cégtől, mely szerint építőanyag- és munkaerőhiány miatt lehetetlen egy több száz lakásos ház befejezése. Közben mégis folytatódik a kivitelezés és a lakások értékesítése, csak jóval magasabb áron.

Ugyanakkor nem mindenkit értesítettek az ellehetetlenülésről, csupán azokat, akik még 2016-ban és 2017 elején vettek lakást, és a vételár 95 százalékát már kifizették. Ők voltak azok, akik előfinanszírozták az építkezést, gyakorlatilag az ő pénzükből (is) húzták fel az épületet. Sokak szerint azért őket választották, mert nekik még sikerült az ingatlanárak drasztikus emelkedése előtt vásárolni.

Most ugyanaz a lakás már több millió forinttal többért is talál gazdát. A kérdés, kié legyen ez a több millió forint. Az építkezés kezdetekor vásárlók joggal örülnek az áremelkedésnek, sokan arra készülnek, hogy haszonnal továbbadják lakásukat. De ez a haszon jól jönne az építtetőnek is, ha ma adná el ugyanazt a lakást, az új vevő már sokkal magasabb vételárat fizetne neki.

Az építtetőtől kapott levél szerint lehetetlen a szerződés teljesítése. Az adásvételi értelmében lehetetlenülésnél 5 hónapon belül visszakapják a már kifizetett vételárat, de nem jogosultak sem kötbérre, sem kártérítésre.

A vevőknek írt levél szerint az adásvételi szerződés teljesítése a rendkívüli mértékű építőanyaghiány és áremelkedés, valamint munkaerőhiány miatt lehetetlenült el - írja a napi.hu. A szerződés szerint a munkaerő,-és nyersanyaghiányért egyik fél sem felelős, tehát az vis maior ok. Bekövetkezése esetén a szerződés megszűnik, kötbér, kártérítés nem illeti meg a vevőt.

A lehetetlenülés azonban ténykérdés. Ha a valóságban tovább folytatódik az építkezés, akkor nem beszélhetünk lehetetlenülésről és a szerződés nem szűnik meg.

Mivel az építtető világossá tette, hogy a szerződést nem teljesíti, ez a teljesítés jogos ok nélküli megtagadásának minősül, mely a Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján a szerződésszegés egyik esete. A sérelmet szenvedett fél, azaz a vevő pedig választhat. A késedelem jogkövetkezményeit alkalmazza, azaz továbbra is kéri a szerződés teljesítését - a lakás átadását - vagy eláll a szerződéstől. A másik lehetőség, hogy a lehetetlenné válás jogkövetkezményeit alkalmazza, azaz szabadul a szerződésből eredő teljesítési kötelezettsége alól. Kártérítést mindkét esetben jogosult követelni.

Kommentek:

Top 0