• Külföld

Kék sütőtök Halloween-ra. Miért?

Amerikában a Halloween a gyerekek egyik kedvenc ünnepe: jelmezbe bújhatnak, és rengeteg édességgel ajándékozzák meg őket. Viszont az ételallergiás gyerekek számára ez egyben az egyik legveszélyesebb időszak is az évben. Őket védik a Kék Sütőtök Projekttel.

Fotó: Food Allergy Research&Education - Facebook

Fotó: Food Allergy Research&Education - Facebook

Magyarországon ugyan nincs akkora hagyománya, mint az Egyesült Államokban, de egyre több magyar gyerek öltözik be Halloween-kor, hogy egy kis ijesztgetésért cserébe csokit szerezzen. A veszély, amire a Kék Sütőtök Projekt rávilágít, őket is érintheti.

A csokoládé a tejtartalma miatt veszélyes a laktózérzékeny gyerekeknek, míg a mogyorós cukorka akár halálos is lehet, ha a mogyoróra allergiás kisgyerek eszik belőle. Az amerikai Allergia és Fertőző Betegségek Nemzeti Intézete szerint a tojás-, szója és gluténérzékenység is gyakori a gyerekeknél - írja a CNN.

Ezért találta ki az amerikai Ételallergia Kutató- és Oktatóintézet: tesz azért, hogy az allergiás gyerekek is élvezhessék a Halloween-t. Felkértek minden családot, hogy amennyiben Halloween éjszakájára tartogatnak olyan ajándékokat is, amelyekre senki nem lehet allergiás, például valamilyen játékot, akkor ezt úgy jelezzék, hogy egy kékre festett sütőtököt is tesznek a házuk elé. Honnan szereztek kék tököt? Egyszerűen kékre festették  a hagyományos sütőtököket.

Az ötlet nyomán tavaly 72 óra alatt 2.7 millión jelentkeztek, hogy kitesznek kék sütőtököket.

„A Kék Sütőtök Projekttel könnyen nagy hatást tudunk gyakorolni a közösségekre. Az ételallergia életveszélyes is lehet, és az Egyesült Államokban minden tizenháromból egy gyereket érint. Nagyon örülünk, hogy ilyen sokan csatlakoznak a programhoz, mert így ugyanolyan biztonságossá és szórakoztatóvá varázsolhatjuk az allergiás gyerekek Halloween-jét, mint amilyen az egészségeseké!”- mondta Veronica LaFemina, a kutatóintézet szóvivője.

Az intézet szerint a szülőknek is figyelmesebbnek kell lenniük. Érdemes átnézniük például, milyen alapanyagokat tartalmaz a kapott édesség. Vannak, akik magukkal viszik az epinefrin injekciót, ezzel megelőzhetik, hogy az allergia sokkot váltson ki. Az is jó megoldás, ha a gyerekek csak otthon, a szülők előtt kezdik kibontani a csokikat, cukrokat.

Top 0