• Pénz
Faktor

Jó hír a családosoknak: milliókat engednek a hiteltartozásukból

A nagycsaládosok járhatnak jól a kedvezménnyel.

Szerda reggel ismertették, hogy a kormány miként képzeli el a nagycsaládosoknál a gyermekek után igényelhető hiteltartozás-elengedést. A döntés értelmében a 2018 január elseje után született gyermekekre lehet az 1 milliós elengedést megkapni, méghozzá akkor, ha ez a gyermek legalább a harmadik a családban. A Bankmonitor számításai szerint egy átlagos lakáshiteles esetében a kedvezménnyel bő 10 százalékkal csökkenhet a havi törlesztőrészlet.

A harmadik gyerek után lehet igényelni a kedvezményt.

A harmadik gyerek után lehet igényelni a kedvezményt.

Az új kedvezményről azt kell tudni, hogy az intézkedés 2018. január elsejétől lép hatályba, és az ezután megszületett gyermekekre vonatkozik a hitelelengedés. A szabályok értelmében azoknak, akik harmadik vagy további gyermeket vállalnak, a lakáshitelből gyermekenként 1-1 millió forintot engednek el a tartozásból.

EZT IS AJÁNLJUK:

  A leggyorsabban azok tudnak részesedni a kedvezményből, akiknek már van két gyermekük, és 2018-ban születik meg a harmadik csemete (vagy például van 1 gyermekük és jövőre ikreik születnek). Lényeges elem, hogy csak a harmadik és a feletti gyermekekre jár a milliós kedvezmény. Magyarul, ha megszületik a harmadik gyermek, akkor 1 milliót engednek le a jelzáloghitelből és nem 3 milliót. Továbbá, ha 2018 után két gyermek születik és úgy van meg a négy vagy öt gyermek, akkor 2 milliós hitelelengedésre lesznek a szülők jogosultak.

  A könnyítést már a várandósság 12. hetétől lehet igényelni annál a banknál, ahol a hitelt felvette az adott család. Nemcsak a vér szerinti gyermekre jár a kedvezmény, hanem az örökbefogadottra is, ezért nem is határoztak meg a gyermek életkorára vonatkozó felső korlátot. Az sincs előírva, hogy a gyermeknek esetlegesen otthon kell még laknia. Ilyen formában megengedőbb ez a kedvezmény, mint például a CSOK.

  Fontos részlet, hogy nemcsak meglévő hitelre (lakáscélú és szabad felhasználású jelzáloghitelre), hanem a jövőben felvett hitelekre is felhasználható lesz az új lakástámogatási kedvezmény. A rendelet kihirdetése után csak lakáscélú hitelre lehet majd igényelni a hitelelengedést, a szabad felhasználású jelzáloghitelekre már nem.

  A feltételek között kell még megemlíteni, hogy a hitelfelvevőnek legalább 50 százalékos tulajdonrésszel kell rendelkeznie, nem lehet köztartozása és a büntetlen előéletet is megkövetelik. Az is kiderült, hogy a hitelelengedést úgy veszik a bankok figyelembe, mintha az ingyenes előtörlesztés lenne, vagyis a gyermekenként 1 millió forint elengedése rögtön a tőketartozást csökkenti – írja a 24.hu.

  Kommentek:

  Top 16