• Élet
Gyöngyösi Lilla

Kecskével is kifizethetik a gyerekeik tandíját a szülők

A kormány engedélyezte, hogy állatokkal, például kecsével vagy báránnyal helyettesítsék a tandíjat Zimbabwében.

Fotó: Europress / Kirill Kudryavtsev - AFP

Fotó: Europress / Kirill Kudryavtsev - AFP

Az oktatásügyi miniszter azt mondta, rugalmasnak kell lenniük a tandíjjal kapcsolatban, ezért az intézményeknek nemcsak állatokat, hanem például szolgáltatásokat vagy munkát is el kell fogadniuk pénz helyett. Ha például egy kőműves van a közösségben, meg kell adni neki a lehetőséget, hogy ledolgozza a tandíjat.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Több iskolában már ma is elfogadják a lábasjószágot tandíj helyett. Ez a leggyakrabban vidéken fordul elő, de a miniszter most azt mondta, a városiaknak is fel kell ajánlani a lehetőséget, hogy pénz helyett más módon fizessenek – például elvégezhetnek egy bizonyos munkát az iskolában.

  A változtatás azután történt, hogy múlt héten Zimbabwében engedélyezték, hogy állatokkal, például kecskékkel, tehenekkel vagy birkákkal törlesszék a banki adósságaikat az emberek. Már azt is tervezik, hogy a jogszabályt kiterjesztik egyéb „mozdítható” javakra is, például autókra és kisgépekre.

  Zimbabwében egyre súlyosabb a készpénzt érintő válság: az embereknek sokszor órákig kell sorban állni a bankoknál, hogy pénzt vehessenek fel. A kormány szerint ennek az az oka, hogy az emberek külföldre viszik a pénzüket, de a bírálók szerint inkább a beruházások hiánya és a növekvő munkanélküliség áll a háttérben.

  A közösségi médiában vegyesen fogadták a tandíj kiváltásának lehetőségeit. Sokan viccelődtek rajta, mások viszont elvetnék az ötletet – írja a BBC.  

  Kommentek:

  Top 16