• Külföld
Faktor

Meglepő program: kecskéket kapnak a migránsok

Különös programot indított egy svéd szervezet: a térségben veszélyeztetett kecskék gondozását bízzák afgán migránsokra, akik épp a menedékkérelmük elbírálására várnak.

A Get2Gether csoport igazgatója, Henrik Ponten szerint a pásztorkodás csökkenti a magányos fiatalokban felgyülemlett stresszt, lefoglalja őket, és segít feldolgozni az átélt tragédiákat – miközben a kecske is jóllakik.

A 17 éves Hanif Mohammadi Afganisztánban a családja farmján élt, sokféle állatot tartottak, míg a tálibok meg nem gyilkolták a szüleit. Hanifnak sikerült elmenekülnie, de hosszú út vezetett Stockholmig. Most viszont úgy érzi, hazaért, hiszen azt csinálhatja, amihez a legjobban ért: kecskékre vigyáz - írja a The Local.

Hanif nem az egyedüli afgán fiatal, aki részt vesz a programban. Ponten szerint ez Svédországnak is a javára válik: egyrészt a kecskékkel foglalkozó fiatalok nem fognak fenyegetést jelenteni a közbiztonságra, másrészt az országban egyre kevesebben tartják a haszonállatot, amelynek teje viszont nagyon fontos a svéd sajtgyártók számára. Ezzel a projekttel azonban mindenki nyer, és a folyamat eddig nagyon sikeresnek bizonyult.

Kommentek:

Top 0