• Pénz
Faktor

Fél millióba kerülhet a kötelező kazáncsere

Egy hónap sincs hátra az EU-s kazáncsere rendelet életbe lépéséig, egyes kazántípusokat pedig már most szinte lehetetlen beszerezni. Jó hír viszont több százezer családnak, hogy a kormány szabálymódosításának köszönhetően a több lakásos társasházban élőknek július 1-je után sem kell kötelezően kondenzációs kazánra cserélniük meghibásodott kéményes készülékeiket.

Forrás: Ariston

Forrás: Ariston

A társasházi lakásokban élőknek 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánt venniük, ha meglévő kéményes kazánjuk felmondja a szolgálatot. Az enyhítés a 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokra vonatkozik, kizárólag azokban a társasházi lakásokban, ahol a kazánok több kiállással rendelkező égéstermék-elvezető rendszerbe, azaz gyűjtőkéménybe csatlakoznak.

A szabályozás enyhítésének oka, hogy társasházi közös kéményekbe nem telepíthető egyszerre nem kondenzációs üzemű és kondenzációs működésű készülék.

– magyarázta Patonai Roland, a Szerelvénybolt Kft. tulajdonosa. A kivétel szigorú feltételekhez kötött. Az új készülékeknek 75 százalékos (ηs) minimális hatékonysággal kell működniük, és az előírt nitrogén-oxid határértéknek is meg kell felelniük.

Azoknak sincs sok mozgástere, akik élhetnek az enyhítéssel, ugyanis a kombi és fűtő kazánok közül minden gyártó egyetlen típust láthatott el ErP jelzéssel, míg a többi típust ki kellett vezetniük a piacról. Jó hír azonban, hogy nemcsak a forgalmazóknál lévő raktárkészletből válogathatunk, a gyártók engedélyt kaptak a kijelölt készülékek meghosszabbított gyártására is 2018-ig.

A számok azt mutatják, hogy aki kondenzációs készülékre akart váltani, az előrelátóbb volt és már tavaly év végén elintézte a kazáncserét. A hagyományos készülékre voksolók közül azonban sokan még csak most kaptak észbe. Miközben a raktárak ürülésével a hagyományos kazánok ára is egyre inkább felmegy. Tavaly év végéhez képest már most 10 százalékos a drágulás.

Drága lesz a csereA turbós kazánnal rendelkezőknek viszont nincs kiút, rájuk ugyanis nem vonatkozik a szabályozás enyhítése. Ha meglévő berendezésük július 1-jét követően cserére szorul, 400-500 ezer Ft-os beruházással számolhatnak a teljes kondenzációs kazáncserét illetően.

A turbós készülékkel rendelkezők többsége a fűtésszezont követően kapott észbe, aminek eredményeként mára szinte hiánycikk lett a 24 kW-os turbós kazán.

– mondta Patonai Roland. Arról is beszélt, hogy a másik probléma a szakemberek hiánya. Az enyhe idővel beköszönő kazáncseredömping miatt a kivitelezők nagy része már csak júliusi kezdéssel vállal új munkákat.

Top 0