• Élet
Faktor

Jó hír a kávéimádóknak: tovább élnek

A frissítő forró ital egészségmegőrző hatásairól számolt be egy új, átfogó kutatás.

„Kávés körökben” az eddigi legnagyobb kutatást végezte el egy nemzetközi orvoscsapat, akik 500 ezernél is több európai felnőtt kávézási szokásait és egészségi állapotát figyelték meg. A kontrollcsoportot is tartalmazó felmérés során azt állapították meg, hogy a mérsékelt kávéfogyasztók esetében kisebb eséllyel alakult ki rák, stroke, keringési vagy emésztőrendszeri betegség - írja az Express.

EZT IS AJÁNLJUK:

  Dr. Marc Gunter rákkutató és a kutatás egyik szerzője szerint az nem számít, hogy tejjel, cukorral vagy éppen üresen isszuk a kávét, mert még a koffeinmentes változat is védi az egészségünket. A hangsúly ugyanis a mértékletességen van, így a napi nagyjából három csésze az ideális mennyiség.

  A tanulmány eredményei szerint a kávé főleg a férfiakra gyakorol egészségvédő hatást: a napi 3 csészével ivók 18 százalékkal kisebb valószínűséggel haltak meg szív- vagy rákbetegségben, mint nem kávézó társaik, míg a nők esetében ez a különbség csak 7 százalékos.

  A kávé titka pedig nem más, minthogy nagy mennyiségű antioxidánst és gyulladáscsökkentő anyagot tartalmaz, valamint ideiglenesen blokkolja a daganatos betegségek kialakulásáért felelős sejteket is, így nagyban hozzájárulhat az egészséges élethez.

  Egy korábbi kutatás még a kávé májvédő hatásairól írt, de a szakemberek akkor is a mértékletességet hangsúlyozták: napi öt vagy annál is több csésze kávé ugyanis hosszú távon olyan mértékben károsítja a májat, hogy szinte szabad utat nyit a ráknak.

  Kommentek:

  Top 16