• Külföld
Faktor

Meg akarták menteni a veszélyeztetett állatokat, valami igazán borzasztó történt közben

Az orrszarvúk elpusztultak, miután ittak új lakóhelyük vízéből.

Elpusztult Kenyában nyolc keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis) abból a 14-ből, amelynek áttelepítését a fővárosból egy biztonságosnak vélt nemzeti parkba június végén kezdték meg a kihalás fenyegette faj megmentése érdekében - írja az MTI.

A Kenyai Vadvédelmi Szolgálat (KWS) előzetes vizsgálata szerint az állatok sómérgezésben pusztultak el a Tsavo East Nemzeti Parkban, miután ittak új lakóhelyük vízéből - közölte a kenyai idegenforgalmi és vadvédelmi minisztérium, megerősítve és pontosítva a vadvédelmi katasztrófáról szóló pénteki sajtóértesüléseket.

Fotó: Wikipédia

Fotó: Wikipédia

EZT IS AJÁNLJUK:

  A közlemény szerint az áttelepítést felfüggesztik, az életben maradt állatokat szoros megfigyelés alatt tartják, és fegyelmi eljárás indul, ha kiderül, hogy a vadvédelmi szolgálat munkatársai mulasztást követtek el. A minisztérium hangsúlyozza, hogy a KWS a múltban számos sikeres áttelepítést hajtott végre, és a mostanihoz hasonló kudarcra több mint egy évtizede nem volt példa.

  A minisztérium nem közölte, hogy hány példány átszállítása történt meg eddig.

  A WildlifeDirect természetvédelmi szervezet totális katasztrófának nevezte a nagy fanfárral végrehajtott áttelepítést. A civil szervezet igazgatója, Paula Kahumbu felszólította a hatóságokat, hogy adjanak magyarázatot a történtekre és vállalják a felelősséget. "Rendkívüli aggodalmának" adott hangot a WWF Kenya is.

  Kenyában él a világ még meglévő keskenyszájú orrszarvúinak 80 százaléka, a tavalyi adat szerint 745 példány.

  A hatóságok azért fogtak az áttelepítésbe, hogy a jelenleginél jóval biztonságosabb élőhelyet biztosítsanak a súlyosan veszélyeztetett állatok számára. Nyolc egyedet a kelet-afrikai ország fővárosa, Nairobi egyik nemzeti parkjából, további hatot pedig egy nakurui természetvédelmi területről terveztek átszállítani az ország délkeleti részén elterülő Tsavo East Nemzeti Park új orrszarvú-rezervátumába.

  Az elmúlt években az orvvadászat egyre nagyobb méreteket ölt a fekete-afrikai régióban, ahol felfegyverzett bűnszervezetek ölik le az elefántokat az agyarukért és az orrszarvúkat a tülkükért. Az állatok testrészeit gyakran hajóval szállítják Ázsiába, ahol dísztárgyakat készítenek belőlük, vagy a hagyományos orvoslásban használják fel őket.

  A kenyai orrszarvú-populációt 2017-ben 1258 egyed - 745 keskenyszájú orrszarvú, 510 déli szélesszájú orrszarvú és 3 északi szélesszájú orrszarvú - alkotta, míg az állatok száma az 1980-as években még a 400-at sem érte el.

  A keskenyszájú orrszarvú súlyosan veszélyeztetett, míg a szélesszájú orrszarvú mérsékelten fenyegetett faj. Májusban három keskenyszájú orrszarvút öltek meg a kenyai Meru Nemzeti Parkban.

  Najib Balala idegenforgalmi és vadvédelmi miniszter korábbi közlése szerint azért is csökkentik a keskenyszájú orrszarvúk számát a jelenleg 101 példánynak otthont adó Nairobi Nemzeti Parkban, mert a rezervátum nem bír ennyi állatot ellátni. A Hasadékvölgy tartománybeli Nakuru nemzeti parkban hetven orrszarvú marad az átköltöztetést követően.

  "A Tsavo területe óriási, majdnem 19 ezer négyzetkilométer. A kialakított új rezervátum is hatalmas, ami azt jelenti, hogy apránként újabb és újabb orrszarvúkat fogunk átköltöztetni a területre" - mondta a miniszter az akciót júniusban bejelentve.

  Kommentek:

  Top 16