• Külföld
Faktor

Egyre nagyobb a baj Spanyolországban, de nem kapnak segítséget

Az EU egyik tagállama, Spanyolország a felbomlás szélén táncol, évtizedek óta nem sújtotta ilyen komoly válság az országot - Brüsszel azonban úgy döntött, csak néma szemlélő lesz a katalán konfliktusban.

Fotó: Europress / Pau Barrena - AFP

Fotó: Europress / Pau Barrena - AFP

Katalónia önhatalmúlag, alkotmánysértő módon október 1-jén referendumon döntené el, hogy függetlenedjenek-e Spanyolországtól – szinte biztos, hogy a népszavazáson az igenek győznének. A spanyol kormány viszont próbálja megakadályozni a voksolást: az utóbbi napokban 14 katalán tisztviselőt tartóztattak le, lefoglalták a szavazási íveket és házkutatást tartottak több ismert katalán szeparatistánál is. Válaszképp tízezrek vonultak Barcelona utcáira, a katalán kormány pedig azt mondja, Madrid bevezette a rendkívüli állapotot. A helyzet puskaporos hordóhoz hasonlít, Brüsszel mégis hallgat - írja az Independent.

EZT IS AJÁNLJUK:

    Az Európai Bizottság szóvivője közölte, hogy az EU nem tesz semmit, mivel nincs joguk beleszólni a tagállamok belügyeibe. Eddig Brüsszel nem volt ennyire visszafogott a belügyek terén, most azonban megjósolhatatlan, mi lesz a válsághelyzet vége, és a tisztviselők óvatosak, nem mernek állást foglalni egy olyan kérdésben, amely a tagállamok között is kényes témának minősül.

    A spanyol parlament főbb pártjai kivételesen egységesen nyilatkoznak: mind a kormánypárt, mind az ellenzék azt kéri a katalán vezetőktől, hogy tartsák tiszteletben a spanyol alkotmányt, és vonják vissza az októberi referendumot. Ha ugyanis a katalánok szavaznak, elszabadul a pokol…

    Madrid sosem fogja engedélyezni a gazdasági motorja, Katalónia leválását, így a katalán kormány csak egyoldalúan kiálthatná ki a régió függetlenségét – így pedig kitaszítottá válna egész Európában.

    Kommentek:

    Top 16