• Külföld
Faktor

Kárpótolják a harcok áldozatait

Havannában a kolumbiai kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők baloldali gerillaszervezet megállapodást írt alá, miszerint a belháború áldozatait kárpótolják és a harcok résztvevőinek felelősségre vonására szolgáló különbíróságokat állítanak fel.

A dokumentumot a kolumbiai kormány részéről Humberto de la Calle delegációvezető, a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők részéről Iván Márquez parancsnok írta alá, valamint a békefolyamatot garantáló Kuba és Norvégia képviselői.

A felek szerint a dokumentum elfogadása alapvető előrelépés a több mint fél évszázados fegyveres konfliktust lezáró tartós béke felé. A megállapodás egyebek között széleskörű amnesztiát rendel el, amely azonban nem vonatkozik azokra, akik emberiesség elleni vagy súlyos háborús bűncselekményt követtek el - írja az MTI.

A béketárgyalások 3 éve tartanak. Már megállapodtak a földreformról, a volt lázadók részvételéről a politikai életben és az illegális kábítószer-kereskedelem betiltásáról. A végleges békekötés határidejét jövő márciusra tűzték ki.

Top 0