• Külföld
Faktor

Karnevál Kölnben: intézkedések, hogy ne legyen újra tömeges erőszak

Kölnben csütörtökön kezdődik a karneváli időszak legmozgalmasabb hete, amikor rendszerint több 10 ezer ember ünnepel az utcákon. A tömeges szilveszteri támadások után a rendőrség igyekszik mindent megtenni az ünneplők biztonsága érdekében, de azt mondják, százszázalékos biztonság nem létezik.

Henriette Reker köni polgármester (Fotó: Europress - AFP/ Patrik Stollarz)

Henriette Reker köni polgármester (Fotó: Europress - AFP/ Patrik Stollarz)

A kölni város- és rendőri vezetés arról tartott ma sajtótájékoztatót, milyen lépéseket terveznek a szilveszterihez hasonló esetek megelőzésére – írja a thelocal.de. Szilveszter éjszakáján főleg észak-afrikai származású migránsok tömegesen zaklattak nőket – csoportosan vették körbe az áldozatokat, fogdosták és sértegették őket, volt olyan, akit meg is erőszakoltak, másokat kiraboltak.

Henriette Reker kölni polgármester azt mondta,

EZT IS AJÁNLJUK:
  Mindenki számára lehetővé kell tenni, hogy biztonságban ünnepeljen. Köln cselekszik, és a globális közvélemény figyelni fogja, hogyan birkózunk meg ezzel a kihívással.

  Azt azonban ő és a rendőrfőnök is elmondta, olyan, hogy százszázalékos biztonság szerintük nem létezik.

  Ünneplők tavaly (Fotó: Europress - AFP/ Oliver Berg)

  Ünneplők tavaly (Fotó: Europress - AFP/ Oliver Berg)

  Csütörtök este 2500 rendőr lesz a kölni utcákon – ez a duplája a tavalyi számnak. A hatóságok majdnem félmillió eurót költenek a különleges kiadásokra. A rendőrök mellett több mint 800 mentős és tűzoltó is dolgozik majd. Mindezek mellett a szervezőbizottság 200 rádiós megfigyelővel lesz kapcsolatban, és gondoskodik az utcák megfelelő kivilágításáról is. A főtéren, a katedrális mellett – a szilveszteri támadások fő helyszínén – pedig „Női biztonsági pontot" állítanak fel, ahol tapasztalt tanácsadókkal lehet beszélni a veszélyekről.

  Az új kölni rendőrfőnök arról is beszélt, hogy az ilyen tömegrendezvények – függetlenül az újévi eseményektől – a nők számára mindig különös kockázatot jelentenek. A tavalyi karnevál alkalmával például 50 szexuális jellegű támadást jelentettek. Hannelore Kraft tartományi miniszterelnök azt mondta, a szilveszteri támadások után idén valószínűleg még több ilyen típusú feljelentésre lehet számítani.

  Top 16